Digg je lansirao novu značajku za otkrivanje društvenih vijesti nazvanu Newswire.

Želite li vidjeti najsvježija videa o tehnologiji koja su potvrđena dovoljno dobivši 10 ili više Diggs, ali nisu toliko popularni da su Dugg-ovani više od 50 puta? Postove o poslovanjima sa više od 50 Diggs? Ovakvi pogledi su sada jednostavni za postaviti i pročitati u realnom vremenu. Newswire "vam daje alate za oblikovanje udarnih vijesti na Digg-u". Za razliku od drugih područja na Digg-u, Newswire ažurira vijesti u realnom vremenu, pa tako priče koje se submit-uju, pojavljuju se u odjeljku "Nedavne" a kako se Dugg-uju, priče se pomjeraju u odjeljak "Trending".

Sa ovim novim alatom korisnici sada veoma jednostavno mogu da pronalaze priče, najnovije će pronaći u odjeljku "Recent" a najpopularnijie u odjeljku "Trending."

Diggnavodi da se popularnost izračunava tako što se uzima u obzir koliko neke priča ima Diggs, Like i Tweets, tko ju je Dugg-ovao i još nekoliko drugih signala.

Newswire feed se može prilagoditi tako da se rezultate pretraživanja fokusiraju na sljedeće informacije:

  • "Recent" ili "Trending" priče
  • Vrstu medija, uključujući slike, video ili tekst (ili sve priče)
  • Na broj Diggs-a ("više od" ili "manje od" određenog broja Diggs-a)
  • Na temu, kao što su poslovne, zabavne, tehnologije, itd.

Kompanija Digg proživljava teška vremena, njen osnivač Kevin Rose je ove godine napustio kompaniju, web promet na sajt je u konstantnom opadanju, ogroman broj zaposlenih je otpušten kako bi se poslovanje konsolidiralo, itd.

Digg očekuje da bi ova nova značajka mogla donijeti dosta toga pozitivnog za kompaniju a prije svega očekuje se da će dovoljno zainteresirati korisnike što bi znatno popravilo promet na sajt.