Online zarada sa affiliate marketingom može biti jako unosan posao. Da bi se bavili affiliate marketingom poterebni su vam neki alati čije će korišćenje i načina na koji ih koristite u velikoj meri uticati na nivo uspeha koji će te imati sa affiliate marketingom. Kao affiliate marketer uvek bi trebali da proveravate imate li odgovarajuće alate za posao jer će vam to uštedeti vreme i pomoći da online zarada bude brža i lakša. Ovde ćemo pogledati neke od najvažnijih alata sa kojima affiliate marketer treba da bude upoznat.

Sistemi za upravljanje sadržajem (CMS)

Za affiliate marketing, morate imate barem jedan sajt. Vaš sajt je jedan od vaših glavnih alata za komunikaciju sa potencijalnim kupcima, pa je stoga ključan deo vašeg poslovanja bez kojeg ne možete. Ako za sajt koristite sistem za upravljanje sadržajem kao što je WordPress ili Drupal, onda ćete izbeći situaciju da morate da učite Kodirati kako bi napravili web sajt a takođe ćete provesti mnogo manje vremena na dodavanje i uklanjanje stranica sa sadržajem tokom života vašeg sajta.

Sistemi za upravljanje sadržajem imaju različite teme i dodatke koje možete koristiti besplatno, umesto da angažujete nekoga ko bi za vas napravio skripte za prilagođavanje sajt za obavljanje specijalnih funkcija. Ako želite da dodate nešto na svoj sajt, to je sa sistemima za upravljanje sadržaja izuzetno jednostavno, radi se samo o nekoliko klikova. U principu, koristeći sistem za upravljanje sadržajem kao affiliate marketing alat je jedan od najboljih poteza koje možete napraviti kako bi uštedeli vreme i novac.

Alati za istraživanje ključnih reči

Kao affiliate marketer potreban vam je barem jedan dobar alat za istraživanje ključnih reči sa kojim ćete biti dobro upoznati. Iako postoje i opcije koje se plaćaju, besplatni alati koji su dostupni mogu takođe odraditi jako dobar posao za ogromnu većinu affiliate marketera. Razlog zašto vam je potreban alat za istraživanje ključnih reči je taj da uvek treba da budete u mogućnosti da pogledate statistiku koja se tiče obima pretrage za ključnu reč, kao i da pretražite ključne reči u vašoj niši ili industriji. Bez ovih ključnih reči, imaćete veoma loše rangiranje na stranicama rezultata pretrage, jer nećete moći ni na koji način da pronađete profitabilna tržišta sa niskom konkurencijom. Jedan od najboljih besplatnih alata za istraživanje ključnih reči koji je na raspolaganju je Google AdWords Keyword Tool koje će vam omogućiti da sačuvate liste ključnih reči na računar sa samo jednim klikom miša. Te liste mogu se otvarati kroz tabelarne programa pa tako možete mnogo kvalitetnije da ih analizirate.

Statistički programi i skripte za praćenje

Jedan od najefikasnijih načina za povećanje online zarade u affiliate marketing je optimizacija kampanja. Da biste to uradili, trebate skripte ili programe koji prate šta se dešava sa vašim posetiocima u svakom koraku kampanje. Ove skripte bi takođe trebalo da prikazuju statistiku prikupljenih podataka u formatima koji su laki za razumevanje i analiziranje. Sa skriptama za praćenje bićete u mogućnosti da izvršite detaljnija testiranja na svojim kampanjama kako bi bolje razumeli šta dobro radi a šta ne. Bez ovako neke vrste programa koji bi prati ove informacije, affiliate marketer će imati velikih problema jer neće imati informacije iz kojih bi mogao videti šta je to što dobro radi, gde su problemi i slično. Ove skripte su od izuzetne važnosti za rast u affiliate marketingu, tako da je to alat koji svakako morate imati i znati efikasno koristiti.