google_tv Tijekom svog govora na godišnjem Edinburgh Televizijskom Festivalu prošlog petka, izvršni direktor kompanije Google, Eric Schmidt, objavio je planove za pokretanje Google TV servisa u Europi početkom iduće godine.

Od pokretanja Google TV u Sjedinjenim Američkim Državama u listopadu 2010 godine servis nije dobio očekivanu kritiku već mnoge zamjerke u vezi nedostatka sadržaja koji je na raspolaganju. Smanjenjem cijene Logitech set-top box u srpnju na 99 dolara nije pomoglo prodaji a također se loše prodaje Sony Bravia model sa integriranim Google TV.

Koliko će uspjeha Google TV postići u Europi, ostaje da se vidi, ali Britanski TV kuće ističu zabrinutost zbog moguće štete po svoje postojeće poslovne modele. Google TV će se u Europi suočit sa jakom konkurencijom a kompanije poput Sky i Virgin Media mogu dodatno zakomplicirati stvari za kompaniju.

Mi tražimo podršku industrije koja proizvodi sadržaj, pružajući otvorenu platformu za sljedeću generaciju TV razvoja, na isti način kao što je Android otvorena platforma za sljedeću generaciju mobitela. Neki u SAD-u boje da ćemo se mi natjecati sa televizijama i kreatorima sadržaja. Zapravo, naše namjere su suprotne,

priopćio je Eric Schmidt, smirujući strahove velikih TV kuća.

Kao i u SAD-u, Google očekuje dugu bitku kako bi uvjerio televizije i glavne medijske igrače svoju namjeru da pomogne razvoju TV platforme s otvorenim tehnologijama, a ne da stvarna namjera da se uništi konkurencija na ovom tržištu.

Očito da Google želi da istraje u svojoj borbi na ovom tržištu, naročito iz razloga što se procijenjuje da ovo tržište ostvaruje 190 milijardi dolara od oglašavanje. Usporedbe radi o kolikom se novcu radi govore podacima da je Google online oglašavanje u 2010 godini je vrijedilo 28,9 milijardi dolara.