Jednadžba online trgovine je u suštini vrlo jednostavna, "više prometa donosi više prodaje". Za druge brandove i nije tako lako mjeriti prodaju, ali više prometa jeste mjesto odakle treba početi. Ako jako mali broj ljudi pronalazi vaš web sajt ili blog onda je vrlo teško prodavati bilo koji proizvod ili uslugu.

Promet može biti generiran kroz mnoge kanale uključujući optimizaciju za Internet tražilice (SEO), e-mail marketing, Google AdWords ili čak putem socijal-medijskog marketing program na Facebooku.

Stjecanje Facebook "Like" postao je glavni cilj mnogih socijal-medijskih marketing napora. Postoji vrlo dobar razlog za to jer nakon što Fan Like-uje vašu stranicu sve objavljene informacije ili linkovi će biti postavljeni u korisnikovom i prijateljevom Facebook stream-u povećavajući promet i svijest o brandu. Ovo je zaista dobro znati, ali mnogi će se zapitati kolika je to stvarna vrijednost Fan-a u stvaranju i povećanju prometa na web stranice?

Nedavna studija koju je sproveo Hitwise u Velikoj Britaniji pokazuje da Facebook Fan vrijedi 20 dodatnih posjeta na online trgovine.

Svaki dobar online trgovac zna koji mu je omjer, koliko će prodaja imati na svakih 100 ili 1000 posjetitelja web stranice. Odatle lako izračunati izravnu novčanu korist od prodaje.

To se razlikuje od trgovine do trgovine, ovisno o stopi pretvorbe, prosječne vrijednosti prodaje i industrijskog mjerila. Ako je vaša stopa prosječne prodaje 20 dolara za svakih 100 posjeta, onda svaki novi Facebook Fan vrijedi 4 dolara u dodatnom godišnjem prihodu. Sada je vrlo lako uočiti koliko gubite ako niste prisutni na Facebook-u ili ako nemate aktivnu marketinšku kampanju koje bi povećala broj vaših Facebook Like.

Kompanija koja se bavi online prodajom karata, Eventbrite, je izračunala da za njih svaki Facebook Like vrijedi 1,34 dolara. Tako da se može reći da su Facebook Fan-ovi stvarno profitabilni.