Miramax_onlinetrziste Holivudski studio Miramax počeo je neke od svojih filmova nuditi u najam za online gledanje putem društvene mreže Facebook.

Juče je besplatan Miramax App softver postao dostupan, ojačavajući status Facebook-a kao neprikosnovenog online mjesta za zabavu, razmjenu vijesti, mišljenja i dešavanja sa svojim prijateljima.

Mi imamo veliko povjerene u Facebook i u ono što bi on mogao značiti za budućnost poslovanja koja se bave sadržajem. Početna verzija aplikacije dozvoljava streaming filmove, ali će se softver razvijati na temelju povratnih informacija od korisnika,

navodi Miramax u svom priopćenju.

Iznajmljivanje filma košta 3 dolara a plaćanje se vrši sa Facebook Credits.

Naš krajnji cilj je omogućiti potrošačima kupnju filmova i njihovo pohranjivanje u Cloud digitalni ormarić, tako da onda mogu pristupiti svom sadržaju odakle god oni žele, sa bilo kog uređaja,

ističe Miramax.

Među filmovima koje Miramax trenutno nudi putem Facebook-a su i Good Will Hunting i Pulp Fiction. Za sada samo korisnici iz SAD-a, Velike Britanije i Turske mogu da koriste ove aplikaciju s ograničenim filmovima za odabir, a studio navodi da će postupno proširivati dostupnost aplikacije i na ostale zemalje.

Reed Hastings, predsjednik i izvršni direktor Netflix-a, imenovan je u Facebook-ov Bord Direktora u lipnju.

Hastings, koji je osnovao Netflix 1997 godine, navodi da Facebook "čini temeljne promjene u načinu na koji se ljudi međusobno povezuju jedni sa drugima i kako dijele sve vrste sadržaja".

Warner Bros je početkom ove godine postao prvi holivudski studio koji se odlučio da iskoristi Facebook-ovu popularnost omogućavajući Američkim korisnicima streaming filma The Dark Knight

Holivudska studija koriste razne usluge za distribuciju svojih filmova online, uključujući Amazon, Netflix, Apple iTunes, Hulu, YouTube i druge.