oracle_sun_mysql Vlada SAD se sastala sa Evropskim zvaničnicima kako bi lobirala u ime Oracle-a tokom kupovine kompanije Sun Microsystems, navodi se u diplomatskim depešama koje su procurile u javnost.

Diplomatske depeše, koje je objavio sajt Wikileaks, otkrivaju da je Obamina administracija pratila istragu Evropske Unije oko pitanja konkurentnosti koja bi mogla nastati nakon spajanja kompanija Oracle i Sun Microsystems a potom pristupia ubeđivanju da puste da se ovaj posao završi.

EU je istraživala ovo spajanje zbog zabrinutosti za budućnost Java i Open Source MySQL baze podataka.

U jednoj depeši se navodi da predstavnici Oracle-a "nisu željeli ili nisu mogi da učine određene stvari koje bi rešile Komisiju zabrinutosti" navodeći da će bez spajanja Sun bankrotirati.

Depeša predlaže da Vlada SAD lobiral u ime kompanije Oracle kako bi se sprečilo da kompanija Sun nastavi sa gašenjem radnih mesta i da se spase obraz Antimonopolske divizije Američkog Ministarstva Pravde, koje je odobrio ovo preuzimanje nekoliko meseci ranije.

Mesec dana kasnije, još jedna depeša poslata je Američkom Državnom Sekretaru Hillary Clinton i ostalim relevantnim agencijama i odelima u kojoj se detaljnije objašnjava mišljenje komesara EU za pitanja konkurencije, vezano za Open Source softver.

Anthony Whelan, šef kabineta komesara za konkurenciju Neelie Kroes, reklao je Američkom timu koji je došao da lobira za Oracle da Neelie Kroes podržava "argumente da je open source softver po definiciji pro-konkurentan, jer bi svako trebao da može da mu pristupi i da doprinese poboljšanju open source programa ".

U depeši Anthony Whelan je i citiran "na dinamičnom, realnom tržištu Evrope, ovo spajanje svakako treba da bude predmet istrage."

Svi znaju da je Oracle-ovo preuzimanje kompanije Sun Microsystems završeno ali da su posledice toga itekako došle do izražaja poslednji nekoliko meseci kada su pokrenute brojne sudske parnice vezane za pitanje kršenja prava na korištenje patenta i intelektualne svojine. Tako da je kompanija Oracle tužila Google tražeći odštetu od 6 milijardi dolara za korištenje nekoliko Java patenata u mobilnom operativnom sistemu Android.