plusone Google planira da pretvori svoj +1 gumb u crowdsourcing alat koji treba da im pomogne u prestruktuiranju rezultata pretraživanja i borbi protiv web spama. Ovaj potez zasigurno vodi Google tražilicu u arenu društvenog umrežavanja.

Također, ovo bi neki blachat SEO mogli protumačiti kao poziv u novi prostor sa novim pravilima, što bi mnogima od njih vjerojatno predstavljalo pravi izazov za manipulaciju rezultatima pretraživanja i nadmudrivanje sa Google-om. 

Google će proučiti klikove na +1 gumb kao signale koji utječu na rangiranje i pojavljivanje web stranice u rezultatima pretraživanja. Svrha svakog signala za rangiranje je poboljšanje ukupne kvalitete pretraživanja. Što se tiče +1 i drugih društvenih signala, mi ćemo nastojati da ih pažljivo proučimo kako bi što bolje shvatili kako oni utječu na kvalitetu,

priopćio je glasnogovorni kompanije Google.

Ovo je veoma osjetljivo pitanje za Google koji nalazi pod lupom Vlasti, jer su nedavno optuženi za favoriziranje svojih usluga u rezultatima pretraživanja na uštrb ostalih. Kompanija se i dalje suočava sa pritiskom Europe i Washingtona po tom pitanju, no Google ističe da su ove optužbe apsurdne tvrdeći da se kompanija vodi sa više od 200 signala kako bi utvrdila rang web stranice. Također, Google je objavio da je prošle godine napravio više od 500 poboljšanja algoritma pretraživanja.

Ova poboljšanja se prvenstveno odnose na borbu protiv spama, farmi sadržaja i blackhat SEO, kako se takve stranice ne bi pojavljivale ispred relevantnijih rezultata.

Međutim postavlja se pitanje kako će Google spriječiti da grupa ljudi favorizira jedan određen web sajt vodeći ga ka vrhu rezultata pretraživanja, tj. da ta grupa nonstop glasa za taj sajt klikajući na +1 gumb.

Dakle, ako će se Google od sada oslanjati na društvene signale kao što je +1 gumb, što će se desiti sajtovima koji ga nemaju ugrađenog? Ovo je vrlo osjetljivo pitanje i nadam se da će Google vrlo pažljivo razmisliti o svakom koraku koji bude želio da napravi u tom pravcu.