aol_mqvibe_onlinetrziste

Prema najnovijim glasina, izgleda da AOL gradi društvenu mrežu oko MapQuest-a. AOL je ove godine registrirao veći broj domena a svi upućuju na stranicu “mqVibe” na kojoj stoji “Something cool is coming to your neighborhood”. Izgleda da AOL ima veoma ozbiljne namjere sa ovom mrežom u kojoj bi MapQuest bio središte njegovih nastojanja da se uzbiljnije uključi na tržište društvenih mreža.

Po svemu sudeći izgleda da treba očekivati društvenu mrežu koja kombinira usluge temeljene na lokaciji za pojedince, lokalne vijesti, informacije, zabavu i shopping, ali i usluge poput onih koje MapQuest već nudi kao što su ruta putovanja, mape, lokalni promet i stanje na cestama, traženje obližnjih poslovanja, restorana i ostalo. To je uprav onaj prostor na tržištu na kom se nalaze konkurenti poput Google, Facebook, Foursquare, Yelp i drugi.

Kompanija AOL za sada ne želi da govori ništa vezano za pokretanje nove društvene mreža ali također nisu ni demantirali ove glasine.

Biće veoma interesantan AOL-ov dolazak na ovo tržište, iako je Google Maps trenutni lider, ipak treba reći da je MapQuest izuzetno dobra tehnologija. Osim toga, AOL-ova mreža lokalnih stranica s vijestima, praktično vapi za održivim poslovnim modelom. AOL je također pokrenuo platformu za dnevne pogodbe u lipnju, a meža društvenih vijesti u kombinaciji sa mapama će biti idealno mjesto za to tržište. AOL ima sve potrebne dijelove za zgradnju, samo ih treba staviti zajedno.