avg-onlinetrziste AVG je u svom najnovijem izdanju uradio dosta toga na poboljšanju sigurnosti uključujući i zaštitu od lažnih antivirusa i ransomware-a.

Kompanija AVG ističe da je za 40 odsto smanjila veličinu baze podataka virus potpisa koja se nalazi na HDD korisnika. Ta baza podataka je glavna komponenta u procesu prepoznavanja prijetnji po sigurnost računala. AVG također navodi i da je broj procesa koji se pokreću smanjen sa 16 na 11 i da sada antivirus program koristi 20 odsto manje memorije u odnosu na prethodne verzije, a to rezultira bržim pokretanjem (boot) računala.

Besplatna verzija AVG 2012 Free donosi nekoliko stvari od kojih su najbitnije:

  • AVG Advisor
  • 30% manje pokrenutih procesa
  • 50% brže keniranje
  • Koristi 40% manje memorije

AVG Advisor (koji se dolazi u svim izdanjima) je novi alat za praćenje koji automatski upozorava korisnika kada Firefox, Chrome ili Internet Explorer počnu da koriste previše memorije. AVG Advisor otvara mali pop-up i pita korisnika da li želi da restartuje preglednik.

AVG_Advisor_onlinetrziste

AVG 2012 donosi novost kada je u pitanju identificiranje sve češće prijetnje po računala a to su lažni antivirus programi. Ti programi se predstavljaju kao antivirusi ali nakon instaliranja na računalo, jedini način da ih uklonite jeste kupite njihovu licencu. Oni su također povezani sa ransomware infekcijom, koja se čak i ne zamara sa nastojanjem da se pretvara da je antivirus program. AVG 2012 sada će blokirati i jedne i druge što je velika stvar za sigurnost računala.

LinkScanner alat je poboljšan u odnosu na verziju 2011 (AVG AntiVirus 2011 Free spada među najbolje antivirus programe za 2011 godinu) i sada osim što blokira phishing sajtove on prati i dinamični Kod, što je jako bitno jer prijetnje mutiraju na  velikim brzinama. Premium korisnici dobijaju i novu AVG Accelerator opciju koja optimizira Internet konekciju za brži download i renderiranje. Trenutno radi na dva sajta: YouTube i Download.com. Akcelerator protokol je razvijen unutar kompanije AVG.

Novo izdanje kompanije AVG je dostupno kao besplatna verzija AVG AntiVirus 2012, plaćena nadogradnje AVG AntiVirus 2012 i AVG Internet Security 2012.