uticaj-Google-Panda-na-SEO-onlinetrziste Ako ste vlasnik online poslovanja, vjerojatno da razumete kako optimiziranje za Internet tražilice (SEO) funkcionira koliko je on važan aspekt za uspješno poslovanje. Međutim, nakon što je Google izvršio određene promjene u svom algoritmu za pretraživanje, poznatom kao Panda update, mnoga poslovanja su se požalila na značajan pad statistike web prometa na njihovim web sajtovima. Štoviše, za sada se čini da nitko ne shvata na koji način optimizirati sajtove za rad sa novim promjenama u Google algoritmu za pretraživanje.

Od veljače, Google je objavio četiri Panda update-a, svako ažuriranje donosilo je novi drastičniji pad web prometa. S druge strane, kompanija Google i dalje odučno tvrdi da su oni uvjereni da je Panda algoritam vrlo učinkovito razlikuje sajtove niske kvalitete od sajtova sa kvalitetnim sadržajem i time čini rezultate pretraživanja mnogo relevantnijim i za korisnike. Osim toga, Google u svojim izjavama neprestano poziva vlasnike web sajtova da se ne fokusiraju na SEO aspekte manipulacije koji bi im donijeli organski prometa na sajtove već da treba da se usredotoče na kvalitetu sadržaja na svojim stranicama.

Međutim, poznata je činjenica da Google koristi različite čimbenike pri određivanju relevantnosti web sajtova za određene pojmove pretraživanja, a to je nešto što Google drži u najvećoj tajnosti.

Sve je počelo kao borba protiv farmi sadržaja. Izvršni direktor HubPages, koji je nakon prvog Panda update-a bio pogođen drastičnim padom web prometa, izjavio je da tko jednom dođe u loše odnose sa Google-om, skoro da je nemoguće da se povrati s obzirom na globalni uticaj koji Google ima u pretraživanju. On je također dodao da je HubPages jedini sajt koji objavljuje sadržaj koji je uspjeo donekle da se oporavi nakon ovih promjena u algoritmu za pretraživanje iako njegov tim već nekoliko mjeseci bezuspješno pokušava da shvati novi SEO. On smatra da je razlog tomu jer je svaki račun poddomen, tako da je moguće da Google tretirati svaki HubPage račun kao zasebni web sajt što uklanja neke odgovornosti sa HubPages-a na račune njegovih korisnika.

Istina je da Google pokušava da napravi Internet koji je usredotočen na korisnike, koji bi trebali biti u mogućnosti da veoma brzo pronalaze kvalitetne informacije, a da pri tomu ne moraju previše da specifiziraju svoje uvjete pretraživanja. Međutim, Google Panda šteti poslovanjima samom činjenicom da ne objavljuje što je to visoko kvalitetan sadržaj, koji je uzrok svemu ovome. S druge strane, ne bi li bilo poštenije da je Google objavio kako optimizirati web sajt tako da svi mogu to da urade i da bar po tom pitanju nastupe ravnopravno?

Tabela periodnog sistema SEO faktora za rangiranje je nešto što svakako može da vam pomogne ali treba znati da je Google nedavno objavio kako će upretraživanju početi uzimati u obzir klikove koji dolaze putem +1 gumba.