Google-Logo Problemi vezani za kršenje prava na patente i intelektualnu svojinu koji su se u posljednje vrijeme intenzivirali u mobilnoj industriji većinom su povezani za Google Android platformom tako da je na neki način Google prisiljen da kupuje patenate ili kompanije koji ih posjeduju kako bi obranila Android u parnicama koje protiv njega vode ostali veliki igrači na ovom tržištu.

Tako je Google nedavno platio 12,5 milijarde dolara za stjecanje Motorola, a sada je objavljeno i da je kompanija navodno od IBM-a kupila 1030 patenata u srpnju i još 1023 patenata prošlog mjeseca. Inače, kompanija IBM je poznata po brojnim patentima koje ima u svom vlasništvu a navodno je samo u prošloj godini osigurala više od 5.000 patenata. Za sada nije poznato koje tehnološko podrčje pokrivaju ovi patenati ali oni nesumnjivo treba da ojačaju Google-ovu obrambenu poziciju po pitanju prava na korištenje patenata.

Kompanija Google je već počela da koristi svoje patente. Google je prava na devet patenata prebacila svom partneru, Tajvanskom proizvođaču smartphone uređaja HTC-u kako bi mogao da se izbori sa parnicom za povredu patenata koju je pokrenuo Apple.

S obzirom da u posljednje vrijeme konkurenti kompanije Google na tržištu mobilnih uređaja sve češće napadaju Android, pokušavajući da sudskim parnicama zaustave ili uspore njegovu ekspanziju, patenati koje je Google kupuje bi se u dogledno vrijeme mogli pokazati vrlo korisnim.