EU Evropska Komisija je danas pokrenula istragu kako bi ispitala žalbu za navodni monopol u kojoj se navodi da neki veliki igrači na Evropskom bankarskom tržištu zabranjuju drugim kompanijama da uđu na Evropsko tržište online plaćanja.

Prema nekim informacijama grupa banaka među koima se nalaze Deutsche Bank, HSBC, Banco Santander, Barclays Bank, Credit Agricole i Intesa Sanpaolo, optužena je preko formalne žalbe upućene Evropskoj Komisiji da blokira nove kompanije na tržištu kroz praksu Saveta za Plaćanje u Evropi, koji želi da standardizuje proces elektronskog plaćanja na tržištu Evropske Unije.

Evropska komisija je otvorila istragu oko procesa standardizacije e-plaćanje navodeći da je ovaj potez podstaknut žalbom, ne želeći da identifikuje podnosioca žalbe.

Standardi treba da promovišu interoperabilnost i konkurenciju i mi moramo osigurati da ti procesi standardizacije ni na koji način ne favorizuju nekoga na tržištu, već da svi moraju imaju jednake šanse na tržištu,

navodi u saopštenju Joaquin Almunia, Evropski Komesar za Konkurenciju.

Evropska Komisija takođe navodi da isključenje novih igrača i usluga plaćanje koje ne kontrolišu banke može dovesti do povećanja cene za online trgovace i potrošače.

Saveta za Plaćanje u Evropi, koji je organ zadužen za koordinaciju i odlučivanje u Evropskoj bankarskoj industriji po pitanj plaćanja, podržava stvaranje integrisanog tržišta plaćanja u Evro zoni.