seo-alati-za-istrazivanje-kljucnih-rijeci-onlinetrziste Istraživanje ključnih riječi i tema je bitan dio marketinga pretraživanja, društvenih medija i sadržaja. Razumijevanje onoga do čega je kupcima stalo kod ponude branda i kako to manifestira kao ključne riječi, pomaže marketerima u pristupu sadržaju, optimiziranju i promociji.

Proteklih godina, pretraživanje je znatno evoluiralo a optimizacija je proširena izvan web stranica na digitalne stvari poput slika, PDF-a i videa, vijesti, društvenih medija i mobitela. Povećana raznolikost sadržaja zahtijeva od internet marketera da postanu mnogo kreativniji u istraživanju ključnih riječi kako bi što bolje podesili podudaranje optimiziranog sadržaja s onim što i gdje potrošači traže.

Spomenut ćemo nekoliko alata za ključnih riječi i načine njihovog korištenja kako bi prilagodili istraživanje ključne riječi povećanju raznolikosti vrsta sadržaja i metoda pretraživanja.

Istraživanje ključnih riječi za mobitele:
Mobilni SEO je vjerojatno najpodcijenjenije SEO područje. Prema istraživanju Google-a, 77% smartphone korisnika posjeti njegov pretraživač, a 90% smartphone pretraživanja rezultatira akcijom (kupovinom, posjetom nekom poslovanjuj, itd.). To je prilično uvjerljiv podatke i ako imate sadržaj namjenjen za mobitele onda je veoma korisno da razumijete sa kojim riječima se korisnici mobitela služe u potrazi, relevantnoj za vašu mobilnu web stranice.

mobilne-kljucne-rijeci-onlinetrziste

Google AdWords Keyword Research Tool nudi nekoliko mogućnosti filtriranja za mobitele: Svi mobilni uređaji, Mobilni WAP uređaji, Mobilnih uređaja s potpunim Internet preglednicima. Sada možete iskoristiti ključne riječi specifične za mobitel prilikom kreiranja sadržaja koji će vjerojatno biti konzumira putem mobilnih uređaja, bilo da se radi o namjensoj sajtu za mobitele ili općom web sajtu kojem mogu da pristupaju i mobilni korisnici.  

Istraživanje ključnih riječi za video:
Optimizacija video sadržaja je vrlo zanimljivo područje za Internet marketing, pogotovo jer se prema posljednjim informacija više od 600 novih video objavljuje na YouTube svakih 60 sekundi. Video koji se dobro rangira na YouTube, rangiraće se dobro i na Google-u.

youtube-alat-za-istrazivanje-kljucnih-rijeci-onlinetrziste

YouTube Video Keyword Research Tool pruža uvid u to što korisnici traže na YouTube, sa opcijama da izdvojite prijedloge na osnovu ključnih riječi, drugih YouTube videa ili niza demografskih informacija. Ovaj alat je namijenjen za rad zajedno sa oglasima na YouTube, a može dati i koristan uvid u riječi video sadržaja koje proizvođači mogu koristiti u naslovima, opisima, pa čak i u scripti. YouTube značajka za sugestiju ključnih riječi koja automatski popunjavanja frazu pretraživanja je još jedan mogući izvor ideja za ključne riječi.

Istraživanje ključnih riječi za društvene medije:
Optimizacija društvenih medija može značiti optimizaciju različitih vrsta sadržaja poput videa, slika, blogova, pa je malo nezgodno preporučiti samo jedan alat za istraživanje ključnih riječi. Sadržaj ne društvenim medijima može biti optimiziran za bolju vidljivost u tražilicama poput Google i Bing, kao i u internim tražilicama koje imaju mreže kao što su Facebook i LinkedIn. Razumijevanje aktualnih društvenih tema može pomoći u stvaranju sadržaja o kojem će raspravljati društvena zajednica.

socialmention-onlinetrziste

Socialmention je društveno-medijska tražilica koja pruža na preuzimanje popis ključnih riječi koje najčešće nastaju kao rezultat onoga što pretražujete, bilo da se radi o Twitter-u ili komentiranju videa ili nečeg drugog.

Istraživanje ključnih riječi za slike:
Optimizacija slika je također veoma značajna za Internet marketing. Svakih 60 sekundi, 6600 slika se postavi na Flickr. Slike se veoma često dijele putem društvenih kanala a također se na određene upite mogu pojaviti u Google-u i Bing-u. Dobro optimizirane slike mogu pružiti vrlo relevantan izvor web prometa na sajt.

Google Insights for Search- onlinetrziste

Google Insights for Search koristeći filter za slike, pruža na uvid ”top searches” i “rising searches” relevantne za vaš upit. U sklopu ovoga alata postoji niz dodatnih filtera, uključujući zemljopisne regije, vremenski okvir i industrijske kategorije. Dodatni filtri najviše razine uključuju pretragu vijesti, web-a i proizvoda.