U skorijoj budućnosti bi moglo da se desi da hodate ulicom i da ne možete da odredite šta je od onoga što vidite stvarno a šta ne. Videt ćete na ulici sve lepe ljude koji izgledaju kao poznate ličnosti a posle ćete shvatite da se to ipak radi samo o projekciji tuđeg lica, nekoj vrsti 3D make-up-a, ili digitalne tetovaže lica.

Španski umetnik Arturo Castro je izmio veliku i ujedno zastrašujuću stvar. On je napravio aplikaciju, koja je još nedovršena i nesavršena, i koja na vaše lice nalepi lice druge osobe. On to naziva substitucijom lica u realnom vremenu. On je pokazao ovu tehnologiju u videu nazvanom "Faces". Najbitnije je to što sve ovo funkcioniše u realnom vremenu, pa tako, ako pomerate svoje lice, nalepljeno lice Brad Pitt-a (0:55) ili Michael Jackson-a (1:30) će se pomerati jednako sa vama.

Ovo je neverovatna tehnologija koju ste mogli videti samo na filmu a uskoro bi mogli da je vidite kako radi sa stvarnim ljudima. Arturo Castro je napravio aplikaciju koristeći se raznim alatima drugih, uključujući i koder od WETA Digital (ekipe koja stoji iza specijalnih efekata filmova “The Lord Of The Rings"), ofxFacetracker Kyle McDonald-a, FaceTracker biblioteku Jason Saragih-a i C/C++ API za generičko poklapanje lica i pomeranje u realnom vremenu.

Pogledajte ovaj video: