Zynga Kompanija Zynga je objavila pad profita za neverovatnih 95%. Zynga, tvorac popularnih online igrica FarmVille, CityVille i ostalih, objavila je profit za kvartal koji se završio 30 juna i koji iznosi 1.3 miliona dolara a samo kvartal ranije, koji je završen u martu, iznosio je 27.2 miliona dolara.

Kompanija Zynga za ovaj pad profita navodi nekoliko bitnih faktora:

  • Nedostatak neke nove igre u prvoj polovini 2011 godine
  • Viši od normalnog trošenja na nova angažovanju, akvizicije i međunarodnim rast kompanije
  • Facebook-ov zahtev postavljen ovoga leta da sve igarice na društvenoj mreži moraju da prihvate Facebook Credits kao sistem plaćanja, a koji uzima 30% od prihoda koje igre ostvare.

Ukupni prihodi kompanije Zynga u ovom kvartalu su porasli za 15%, mada ovo je sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, koji je skočio za 24%. Međutim, prodaja virtuelne robe i prihodi od oglasa su pali za 4% u odnosu na prethodni kvartal, broj svakodnevnih korisnika svih Zynga igara takođe je opao za oko 4%, sa 62 miliona na 59 miliona. Ovaj pad se delom pripisuje pokretanju Google + igara, koji od juče u svojoj ponudi imaju i Zynga CityVille.

Uprkos svemu tome, Zynga je i dalje dominantna sa 265.583.782 mesečnih korisnika u svim svojim igrama u odnosu na svog najbližeg rivala, EA, koji iako doživljava veliki rast zahvaljujući The Sims Social, ipak je još uvek daleko iza Zynga sa samo 99.509.372 aktivnih korisnika mesečno. Što se tiče individualnih aplikacija, EA The Sims Social sa 60.349.180 aktivnih korisnika mesečno je za petama vodećoj Zynga igri, CityVille, koja ima 72.037.895 aktivnih korisnika mesečno.

Još uvek je rano govoriti o tome da li se Zynga nalazi u nevolji ili ne, ali je sasvim svakako da sada ima mnogo više konkurencije nego ranije.