rumunjski-sajber-kriminalci-onlinetrziste Rumunjska se odavno smatra leglom sajber kriminala a grad Ramnicu Valcea kao centar Internet prijevara. Međutim, u posljednjih nekoliko godina Rumunjske vlasti su napravile značajne napore kako bi se ove online bande razbile i njeni članovi pohapsili. Prema nekim navodima ove Rumunjske bande su sa online prijevarama krale milijune dolara godišnje od žrtava diljem svijeta.

Rumunjska Uprava za Istragu Organiziranog Kriminala i Terorizma (DIICOT) izviještava da je 1.157 istraga nad sajber kriminalom otvoreno u 2010 godine, sa 977 novih slučajeva koje su registrirane tijekom prvih osam mjeseci ove godine.

Gotovo svi oblici cyber kriminala su prisutni u Rumunjskoj, uključujući i lažne online aukcije, VoIP prijevare, kloniranje kreditnih kartica i proizvodnju skimming uređaja. Najpopularnija vrsta online prijevare među Rumunjskim Internet kriminalcima je phishing (krađa identiteta).

Jednostavnost phishing-a bi moglo biti objašnjenje zašto je to tako privlačno Rumunjskim online prevarantima. Unatoč tome što je on značajna prijetnja već dugi niz godina, phishing napada i dalje imati visoku stopu uspjeha, prvenstveno iz razloga jer se zaštita uglavnom oslanja na obrazovanje korisnika. Krađa identiteta je toliko raširena u Rumunjskoj da je gotovo postala nacionalni brand.

Drugi razlog za ovu popularnost krađe identiteta je taj da za to nisu predviđene visoke kazne. Iako je Rumunjskim zakonom predviđena maksimalna kazna od 20 godina zatvora, analiza Sudskih presuda pokazuje da je prosječna kazna za phishing između dvije i četiri godine zatvora. U ne malom broju slučajeva optuženi dobivaju samo uvjetnu kaznu.

Unatoč povećanju suradnje s inozemnim partnerima, DIICOT razmjenjuje informacije sa agencijama za provedbu zakona u više od 50 zemalja, još uvijek postoje mnoge prepreke sa kojima se tužitelji suočavaju pri izgradnji ovakvih slučajeva. Anonimnost koju omogućava Internet i težak zadatak identificiranja i ispitivanja žrtava, osobito kada su većina njih strani državljani, samo su neki od njih.

Nisu samo Rumunjske Vlasti pojačale svoje napore u suzbijanju sajber kriminala, i ostale istočnoeuropske zemlje s dugom poviješću online prijevare, uključujući Ukrajinu i Bugarsku, također su pojačale svoje napore.