Nokia-otpustanje Nokia nikako da stabilizira svoje poslovanje. Kompanija je danas objavila da planira da otpusti dodatnih 3.500 zaposlenika, kao dio plana restrukturiranje nakon odluke da kompanija usvoji Microsoft Windows Phone kao primarni operativni sustav.

Kompanija navodi da će biti otpušteni zaposlenici koji rade u proizvodnji, prodaji i pratećim funkcijama. Što se tiče proizvodnje, Nokia planira zatvaranje tvornice u Cluju, Rumunjska, do kraja ove godine. Nokia također razmatra kako najbolje iskoristiti proizvodne pogone koje ima u Salo, Finska, Komarom u Mađarskoj i Reynosa u Meksiku.Ove tvornice proizvode smartphone za Europsko i tržište Sjeverne Amerika. Planirane promjene će utjecati na broj osoblja u 2012 godini, navodi se u priopćenju kompanije.

Zatvaranje tvornice u Cluju i na lanac opskrbe koji ide za nju, prema nekim procjenama utjecati će na to da će bez posla ostati oko 2.200 zaposlenih. Promjene u prodaji i zatvaranju nekih prodavnica će prema procjenama kompanije ostaviti bez posla još oko 1.300 zaposlenika.

Kompanija Nokia trenutno se nalazi u veoma teškoj poziciji jer je prodaja njenih postojećih smartphone uređaja koje pokreće Symbian opao brže nego što se očekivalo, a smartphone sa Windows Phone OS treba da se pojave na tržištu tek iduće godine.