dogovor-o-licenciranju-microsoft-samsung Microsoft je objavio da je sa kompanijom Samsung postigao dogovor o licenciranju po kojem će Korejski proizvođač plaćati kompaniji Microsoft za korišćenje Android softvera na smartphone i tablet uređajima. Ovo je još jedan u nizu dogovora o licenciranju za korištenje Android-a koje su do sada sa Microsoft-om postigle kompanije HTC, Acer, ViewSonic, Velocity Micro i Winstron, kako bi mogle da upotrebe nekoliko mobilnih patenata u vlasništvu kompanije Microsoft.

Nije objavljeno koliko Samsung treba da plati a poznato je da je Microsoft tražio 15 dolara za svaki prodati Android tablet i smartphone.

Zajedno sa ugovorom o licenciranju koji je sa kompanijom HTC potpisan prošle godine, današnji sporazum sa Samsung znači da su dva najveća proizvođača Android uređaja sada stekla dozvolu za korištenje patenata kompanije Microsoft,

izjavio je generalni savetnik Microsoft-a Brad Smith i IP advokat Horacio Gutierrez.

Sada je još samo Motorola Mobility ostala kao jedini veliki Android smartphone proizvođača u SAD-u koja nije napravila sporazum o licenciranju sa Microsoft-om. Nedavno je Google kupio Motorola Mobility i stekao ogromnu kolekciju patenata a sve u pokušaju da na taj način odbrani svoju mobilnu platformu od pravnih pretnji.

Ovo je taktika koju smo videli mnogo puta od Microsoft-a. Pošto nemaju uspeha na smartphone tržištu, oni pribegava pravnim merama kako bi iznudili profit od dostignuća koja su postigli drugi i tako ometaju tempo inovacija,

navodi se u izjavi Google-a nakon objave sporazuma Samsunga i Microsofta.