Nokia je počela sa isporukom N9, svog prvog i poslednjeg smartphone kojeg pokreće operativni sistem MeeGo. MeeGo i Symbian su operativni sistemi koje je Nokia napustila u februaru, kada je objavila da će Microsoft Windows Phone biti primarni operativni sistem na njenim smartphone.

Četiri meseca od tada na tržište stiže Nokia N9, koji nema fizičke tastere već se umesto toga oslanja na 3,9-inčni AMOLED ekran osetljiv na dodir za navigaciju. Nokia N9 korisnički interfejs ima tri vrste pogleda, aplikacije, događaji i Live aplikacije. Korisnici će biti u mogućnosti da preuzimaju aplikacije sa Nokia Store koja se nekada zvala Ovi Store.

nokia-n9-onlinetrziste

Telefon može da pristupa Internetu preko HSDPA (High-Speed Dovnload Packet Access) na 14,4 b/s (bitova u sekundi) ili Wi-Fi. Ostale karakteristike uključuju A-GPS, kameru od 8 megapiksela koja može da snima video u 720p, i HTML5 kompatibilan pretraživač. Nokia N9 je teška 135 grama i debljine je 12,1 milimetar.

Cena po kojoj će se Nokia N9 prodavati trebala bi biti 480 Evra, za verziju od 16GB skladišnog prostora, i od 560 Evra, za model koji može da uskladišti 64 GB.

Iako se Nokia odlučila za Windovs Phone, kompanija naglašava da neće odustati od korisnika koji se odluče da kupe N9 i da garantuje da će obezbediti podršku najmanje do 2015 godine, uključujući i ažuriranje softvera.