Facebook-lifejacking-onlinetrziste Novo izvješće koje dolazi iz kompanije Symantec sugerira da je gotovo 15% svih videa postavljenih na Facebook pokušaj “lifejacking-a”, koji je verzija “clickjacking-a” kod kog zlonamjerni program preuzima kontrolu nad korisnikovim Facebook profilom.

Kompanija Symantec je za potrebe ovog istraživanja koristila Norton Safe Web proizvod koji sadrži sigurnosnu aplikaciju za Facebook. Lifejacking je možda jedan od najneugodnijih i najbolnijih načina da budete hakirani na Facebook-u. Hakerima se na ovaj način otvara mogućnost da preuzmu kontrolu nad profilom korisnika, šire virusne poruke, a možda i da download-uju viruse i trojance na računalo korisnika.

Symantec spada među mnoge tvrtke koje su izašle sa sigurnosnom aplikacijom za Facebook. Facebook partner Web of Trust ima add-ons sa kojim korisnici mogu označiti zlonamjerne linkove a BitDefender ima proizvod nazvan Safego koji skenira korisnikov news feeds.

Lifejacking nije ništa novo na Facebook-u. Počeo je rapidno rasti ubrzo nakon pojave “Like” gumba. Vrlo često se povezuje sa linkom koji vodi na neku priču prepunu pretjerivanja ili na video koji je previše dobar da bi bio istinit. Video lifejacking često se izvodi pomoću iFrame koji dovodi korisnika na stranice koje ne očekuje, potom preuzima kontrolu nad njegovim podacima za prijavu na Facebook i potencijalno download-uje zlonamjerne programe.

Također, prema istraživanju kompanije BitDefender, 23% Facebook korisnika ima prijatelja koji je bio zaražen spam-om na platformi.