Viadeo-onlinetrziste Poslovna društvena mreža Viadeo (koja je veća od Linkedin mreže  i u Francuskoj i u Kini) danas objavljuje svoj javni API kako bi povećala funkcionalnost za svojih 35 miliona članova. Osim API-ja, kompanija takođe organizuje i takmičenje za programere sa fondom nagrada od 20.000 dolara.

Nezavisni programeri mogu iskoristiti platformu za pravljenje personalizovanog iskustvo za posetioce svojih sajtova. U ono što može socijalno da se poboljša spada collaborative workspace alat, CRM, e-mail klijent i socijalni agregatori. Detaljan spisak tehnologija i Viadeo Graph API-ja može se naći na Viadeo Developer sajtu.

Viadeo je mreža za obavljanje poslova koja preduzetnicima nudi kvalitetan alat za izgradnju poslovanja zajedno sa dobavljačima, kupcima i zaposlenima na tržištima u razvoju poput Kine. Sada sa otvorenim API-jem, nezavisni programeri će moći na sajtove doneti profesionalni društveni kontekst, aplikacije i usluge preko našeg globalnog social graph-a,

izjavio je Dan Serfaty, izvršni direktor Viadeo.

Takođe, API takmičenje sa nagradnim fondom od 20.000 dolara počinje danas. Programeri se pozivaju da se prijave online od 6. septembra do 14. oktobra, 2011 godine. Proglašenje pobednika je najavljeno za 24. oktobar.

Detaljan pregled kriterijuma, pravila takmičenja i zahteva možete pronaći na http://dev.viadeo.com/challenge