turski-hakeri-onlinetrziste Turska hakerska grupa Turkguvenligi uspela je preko vikenda da sa poigraju sa evidencijom Internet adresa, preusmeravajući web promet sa velikog broja sajtova koji pripadaju kompanijama uključujući Microsoft, UPS i Vodafona na različite sajtove pod njihovom kontrolom.

Prema nekim informacijama, promet sa 186 web sajtova preusmeren je na sajtove pod kontrolom "Turkguvenligi". Poruku na napadnutim sajtovima je glasila: "4. septembar. Mi Turkguvenligi proglašavamo ovaj dan kao svetski dan hakera…"

Svi napadnuti sajtovi registrovani kroz NetNames, koji je deo NBT grupe. NetNames obezbeđuje DNS (Domain Name Sistem) uslugu za sajtove, koja je sistem koji se koristi za prevođenje imena domena u IP adresu.

Turki hakeri su uspeli da hakuju NetName DNS servere kroz SQL Injection napad, koji uključuje ubacivanje komande u web formu kako bi se videlo da li baza podataka u pozadini odgovara. Ako ove komande nisu skenirane u cilju otkrivanja zlonamernog koda, napadač može dobiti pristup sistemu.

U slučaju NetNames, hakerska grupa Turkguvenligi je stavila “redelegation order“ u sistem kompanije i promenila adresu master DNS servera koji je služio podatke za web sajtove, navodi u saopštenju NetNames. Napad se dogodio u nedelju oko 9 časova.

Ostali sajtovi koji su bili predmet napada pripadaju listu The Telegraph, Coca-Cola, Interpol, Adobe, Dell, Microsoft, Pežo, Univerzitetu Harvard, F-Secure, BitDefender i ostalima.

Ako su hakeri uspeli da promene DNS podešavanja koja drži registar domena, onda su verovatno mogli da promene i druga podešavanja, kao što je onemogućavanje DNSSEC, ili jednostavno da promene DNS podešavanja kako bi pokazali na servere koji ne podržavaju DNSSEC.