optimiziranje-drstvenih-medija-onlinetrziste S obzirom da je Google u dobroj mjeri pritisnuo tradicionalne signale za rangiranje i SEO taktike, sve više se prostora otvara za socijalne signale tako da se pojavljuje sve veći broj SEO praktičara sa sve ozbiljnijim društvenim angažmanom.

Korisnici ali i razne agencije u posljednje vrijeme značajan naglasa stavljaju na marketing sadržaja i socijalne medije. S obzirom da je do ovog pomaka došlo tijekom posljednjih nekoliko godina, uspjelo se izdvojiti nekoliko faza pristupa, ovisno o vašoj situaciji i tržištu, koje vam mogu pomoći da dobijete jasniju sliku vaše trenutne pozicije na putu prema SEO (optimizacija za Internet tražilice) i socijal-medijskoj integracij.

Faza 1: SEO sa socijalnim profilima i blogovima
Mnogi SEO profesionalci počeli su svoje društvenomedijsku avanturu sa Bookmarking i uslugom vijesti kao što su Digg, StumbleUpon, Delicious i Reddit. Promicanjem sadržaja kroz ove kanale, osobito putem “naprednih korisnika” može rezultirati da sadržaj privuće ogromnu popularnost a samim tim i veliki web promet i linkove. Social Bookmarking usluge i profili unutar socijalnih mreža omogućuju korisnicima da uključe linkove natrag na svoje web stranice (backlinks) i tako stvore potencijalni izvor prometa. Treba reći da su većina ovih linkova “nofollow”.

Blogovi se koriste za objavljivanje sadržaja, na način koji je za tražilice više poželjniji nego većina CMS. Sposobnost komentiranja na drugim blogovima može dati dobre rezultate po pitanju privlaćenja prometa i linkova (ako nisu “nofollow”) .

Uspjeh u SEO smislu se mjeri: linkovima, poredkom i prometom.

Faza 2: Optimizacija društvenih medija
Optimiziranje društvenih medija (Social Media Optimization – SMO) ima različita značenja za različite ljude. Marketeri razvijaju socijalne profile čijom izgradnjom šire domet i publiku kojoj plasiraju svoje informacije. Razvoj socijalnih kanala pomaže ne samo u stvaranju publike za promicanje sadržaja već i u privlaćenju linkova i prometa.

Blogovi su često nalaze u središtu ka društvenim medijima, za promociju optimiziranog sadržaja radi stjecanja web prometa i linkova. Kod njih je pozornost usmjerena na izgradnji blog pretplatnika i mailing liste. Radi se o stvaranju korisnog sadržaja za specifičnu publiku sa razvijenim vještinama koje se odnose na formate sadržaja, vrste i pisanje naslova koji potiču korisnike na dijeljenje.

Uspjeh se mjeri prvenstveno kroz linkove, web promet i konverziju. Socijalni KPI kao što su fanovi, prijatelji i sljedbenici su predmet monitoringa kao i osnovna metrika angažmana korisnika poput komentara i interakcije. Ali ove metrike su više “društveni dokaz” nego što su socijalni ROI.

Faza 3: Integrirani sadržaj i kolektivna inteligencija
Kategorizacija publike postala je osnova koja vodi strategiju marketinga sadržaja. Ekspertiza istraživanja ključnih riječi iz SEO se uzima u obzir prilikom planiranja editovanja web i društvenog sadržaja. Iako je sadržaj planiran za neke rezultate od zajednice, on je prilagodljiva online marketing strategija koja omogućava oportunistički marketing sadržaja i društvenu promociju na temelju praćenja društvenih medijima i trendova. Kolektivna inteligencija nije nešto što treba da koristi samo marketing i odnosi sa javnošću, već i sve ostale organizacije i to u što većoj mjeri.

Svatko je u mogućnosti da stvora sadržaj, sudjeluje u interakciji sa klijentima i prosperira online sa svojim brandom koristeći se osnovnim vještinama u segmentu pretraživanja i socijalnih ključnih riječi, socijalnog pretraživanja i socijalnog umrežavanja.

Lakoća pronalaženja sadržaja je poboljšana optimiziranjem ključnih riječi i društvenih tema. Socijalni sadržaj koji se vrlo lako pronalazi putem pretraživanja može pomoći u rastu socijalne mreže. Kako mreža raste, tako da širi i „word of mouth”, promicanjem korisnog sadržaja koji privlači linkove, komentare i djeljenje. Ove socijalne signale Google procjenjuje u kombinaciji s ostalim SEO faktorima rangiranja. Dobri rezultati će utjecati na poboljšanje vidljivosti branda u pretraživanju.