U prošlosti su mnogi kritikovali kompaniju Google da sve više favorizuje brendove na svojim stranicama sa rezultatima pretraživanja.

Da se ​​razumemo, postoje vrlo logični razlozi zašto brendovi dobro kotiraju na stranicama sa rezultatima pretraživanja. Na kraju krajeva, ako tražite neke proizvode ili usluge, zvanični brendovi koji obezbeđuju te proizvode i usluge putem svojih web sajtova svakako da će biti visoko (verovatno na prvoj poziciji) pozicionirani na stranicama sa rezultatima pretraživanja.

Pod pretpostavkom da zaista postoji pristrasnost u rangiranju brendova na stranicama rezultata pretraživanja mnogi se pitaju da li takvo favoriziranje brendova postoji i u domenu društvenih medija?

Prema analizi podataka dobijenih od Facebook analitičke firme EdgeRank Checker, može se reći da se to već dešava. Inicijalna analiza prelaska Facebook-a na jedan hibridni News Feed pokazao je da postovi na Facebook Stranice primaju manji broj impresija, ali više Like i komentara.

likes

EdgeRank Checker je prikupljala podatke kao što su impresije, Like i komentari sa uzorka od 600 Stranica koje koriste njene usluge. Mesec dana nakon promene, analizom tih podataka utvrđeno je da Facebook Stranice sa velikim brojem obožavalaca (više od 100.000), koje su obično u vlasništvu većih brendova, imaju najviše koristi od ove promene po pitanju angažovanja korisnika. Pa tako za Stranice različitih veličina prosečna promena u angažuvanju izgleda ovako:

  • Preko 100.000 obožavalaca – 27,8% više angažovanja
  • 10.000 – 100.000 obožavalaca – 8.76% više angažovanja
  • 5.000 – 10.000 obožavalaca – 3,96% više angažovanja
  • 1000 – 5000 obožavalaca – 1,73% više angažovanja
  • Manje od 1.000 obožavalaca – 11.64% manje angažovanja

Gledajući ove brojke, Facebook News Feed algoritam vidljivosti možd i nagrađuje Facebook Stranice sa velikim brojem obožavalaca, uključujući i one u vlasništvu velikih brendova. To je zato što su ove stranice u suštini usvojene od strane stotina hiljada korisnika i mogu više da izgube, pa je zato možda i veća verovatnoća da one objavljuju sadržaj visokog kvaliteta. S druge strane, hibridni News Feed otežava situaciju novijim i manjim Facebook Stranicama po pitanju organskog rasta i tako povećava njihovu potrebu za plaćenim Facebook oglašavanjem.