WebP Prošle godine, Google je predstavio novi format web slika pod nazivom WebP. WebP se pojavio kao moderna alternativa popularnom JPEG standardu, stvarajući znatno manju datoteku bez žrtvovanja kvaliteta slike. Sada je Google objavio neke nove mogućnosti formata WebP koje bi trebale pomoći širem usvajanju ovog formata, kojeg trenutno podržava samo Opera i Google Chrome.

WebP sada nudi lossless mode kao i podršku za transparentnost. Obe ove karakteristike zadiru u oblast koju pokriva PNG format, koji je trenutno alternativa JPEG format koji dizajneri koriste kada imaju potrebu za transparentnošću na svojim sajtovima.

Prema Google-ovom testu, novi lossless mode "nudi 45% smanjenja u veličini u odnosu na PNG format slika koje se mogu pronaći na Web-u i 28% smanjenja u veličini u odnosu na PNG koji je rekompresovan sa pngcrush i pngout" (oba su popularni alati za optimizaciju PNG datoteke).

Slično tome, novi transparency mode treba da ponudi dizajnerima mogućnost da smanje veličinu slika kojima je potrebna ova funkcionalnost, u odnosu na današnje PNG datoteke. Sve u svemu, ove WebP slike pokazuju značajno smanjenje u veličini datoteke.

google_png_transparancy

Pored svih ovih karakteristika, takođe je vredno napomenuti da je Google u WebP pre mesec dana dodao i "podršku za animaciju, ICC profil, XMP metadata i tiling".

WebP format se uklapa u Google-ov dugoročni cilj ubrzanja Interneta, je smanjujući veličinu slika na web sajtovima ubrzava se samo njihovo učitavanje. Kao što je slučaj sa svim novim formatima i Google ovde vodi veliku borbu kako bi on postao opšteprihvaćen, međutim ako ga ostali pretraživači ne private i ako se ne pojavi dovoljno proizvoda koji mogu da proizvede WebP slike, ovaj format će ostati samo jedan u nizi zanimljivih pokušaja da se nešto promeni.

Treba napomenuti da ste se već možda sretali sa WebP slikama s obzirom da Google poseduje sopstveni mod_pagespeed modul za Apache koji može konvertovati JPEG slike u WebP za pretraživače koji ga podržavaju.