FXI-Cotton-Candy

Norveška kompanija FXI Tehnologies predstavila je prototip prijenosnog računala na USB sticku, sa dual-core 1,2 GHz Samsung Exynos ARM procesorom (isti se nalazi u Galaxy S II), 802.11n Wi-Fi, Bluetooth, HDMI izlaz i slot za microSD karticu. Ovo malo prijenosno računalo kodnog imena Cotton Candy, teži samo 21 gram i omogućuje ono što njegov izumitelj naziva “Any Screen Computing”, tj. sposobnost da pretvori bilo koji TV, laptop, telefon, tablet, ili set-top box u pasivni terminal za njegov Android OS.

Cotton Candy ima priključak USB 2.0 na jednom kraju i HDMI priključak na drugom. Kada je spojen na HDTV, koristi HDMI priključak za video, USB za napajanje i Bluetooth za spajanje tipkovnicae, miša ili tableta za upravljanje operativnim sustavom.

Uređaj može reproducirati do 1080p pa čak i full HD ekran može prikazati Candy Android 2,3 operativni sustav u svojoj izvornoj razlučivosti. Dual-core procesor je dovoljno snažan za reprodukciju lokalnog 1080p videa ili streaming HD klipova sa Web-a.

Kada priključite Cotton Candy na Mac ili PC, operativni sustav Windows ili OS X će ga prepoznati kao USB disk. Nakon toga možete pokrenuti softver i startati Cotton Candy Android okruženje u sigurnom prozoru dok koristite vaš desktop OS izvan prozora. Možete čak vršiti i prijenos datoteka između vašeg desktop OS i Cotton Candy Android-a tako što ih povlačite sa ili na USB stick memoriju.

Cotton-Candy-prikljucen-na-racunalo

Izvršni direktor kompanije FXI, Borgar Ljosland navodi da Android programeri mogu koristiti ovo okruženje za testiranje svojih aplikacije dok rade na Kodu u drugom prozoru.

HDTV, monitori i računala su samo vrh ledenog brijega za Cotton Candy. Borgar Ljosland naglašava da će uređaj moći da se spojiti na tablet, smartphone, pa čak i na set-top box preko USB ili Bluetooth-a. Prema njegovim riječima, svi u kompaniji očekuju da će vremenom uređaj biti u mogućnosti da pretvori čak i iPhone ili iPad u terminal za svoje okruženje. Možete li zamisliti iPhone sa Android-om!

Svrha Cotton Candy uređaja je da pruži računalno iskustvo korisnicima koji ga mogu nositi sa sobom. Možete ući u internet caffe ili poslovni centar, priključiti svoj Cotton Candy u USB port, i raditi na svom vlastitom operativnom sustavu i aplikacijama.

Iako trenutni prototip radi na Android 2.3, kompanija navodi da ARM hardver trenutno može pokrenuti i Ubuntu Linux a buduće verzije bi trebale biti u mogućnosti da pokreću ARM verziju Windows 8 OS. Također, buduće verzije uređaja će imati USB 3.0 priključak i brže procesore.

Kompanija FXI još uvijek nije odredila cijenu Cotton Candy uređaja, ali se očekuje da će cijena biti znatno manja od 200 dolara, što i nije mnogo za prijenosno računalo veličine upaljača za cigarete.