online-zarada-sa-youtube YouTube video “Charlie bit my finger”, u kom je jednogodišnjem dječaka Charlie ugrizao svog starijeg brata za prst, postao je viralan sa gotovo 400 milijuna pregleda.

Nakada bi ovaj video Charlie-jevim roditeljima možda mogao donijeti neku zaradu slanjem videa na TV emisije poput „Najsmješniji Kućni Video“ i to bi bilo to.

U današnje doba, doba Interneta, ovakvi kućni video snimci svoj život žive na YouTube, gdje mogu pronaći daleko veću publiku i zaraditi mnogo više novca. U slučaju Charlie i njegovog oca, Howard Davies-Carr, ovaj video u trajanju od 56 sekundi dobio je stotine milijuna pregleda, pa čak i svoju stranicu na Wikipedia, pretvarajući ove dječake u slavne osobe.

Također, važno je naglasiti da je godišnja zarada ovog videa nešto manja od 160.000 dolara. Ovo nije izuzetak, mnogi ljudi sa svojim videom pokušavaju da ostvare neku zaradu a postoji mnogo primjera u kojima je online zarada sa YouTube veća od 100.000 dolara.

Zahvaljujući oglašavanju kroz program YouTube Partner, kućni video zapisi mogu zaraditi izuzetno veliki novac ako video postane hit. Postoji nekoliko različitih shema plaćanja koje su dostupne na YouTube Partner. Možete biti plaćeni 0.95 dolara za 1.000 pregleda ili biti plaćeni svaki put kad netko klikne na oglas.

Zarada na Internetu sa kućnim videom je omogućena svima, ali ako želite i sami da pokušate morat ćete se pridržavati nekih YouTube zahtjeva koji uključuju stvaranje originalnog sadržaja i da “redovito upload-ujete videa koje će biti pregledana od strane tisuća YouTube korisnika, ili pak sa druge strane, da objavite popularan ili komercijalno uspješan video”.

YouTube ima potencijal za stjecanje slave i online zaradu i to je nešto što se ne bi trebalo ignorirati.

Ako pogledate brojke iza videa “Charlie bit my finger”, uočit ćete nevjerojatno malu zaradu po pregledu. Ovaj video je postavljen prije 4 godine, pa ako se uzme ukupan broj pregleda i podijeli sa 4, da bi dobili godišnji prosjek, dobit ćemo oko 100 milijuna pregleda godišnje. Podijelite to sa 160.000 dolara i dobit ćete vrlo skroman iznos zarade po pregledu (per view), od 0,0016 dolara, koja sada mnogima i ne izgleda tako privlačno.

Gledajući na samu stranicu videa, možete uočiti 3 mogućnosti za Youtube da zaradi novac, sa oglasom u videu, promoviranjem video sa desne strane, i banner slikom u gornjem desnom uglu videa:

Screen-shot-2011

Također, treba reći da kao članovi Youtube Partner programa, kreatori videa će ostvariti dobit samo od oglasa u samom videu.

Pogledajte kako izgleda ovaj jedan od najpopularnijih online videa.