Tim O'Reilly

Tim O'Reilly, osnivač O'Reilly Media, podigao je veliku prašinu i pokrenuo ogromnu raspravu kad se požalio Appleov Mac OS X. Nekima predstavlja iznenađenje što se mnogi sa njim slažu.

Sve je počelo sa njegovom karekterizacijom da Mac OS X postaje sve sličniji Microsoft-ovom operativnom sistemu Windows u svojoj nejasnoći. Tim O'Reilly navodi da je Mac OS X pokazao sklonost za skrivanje onoga što je nekada bila radost naprednih korisnika, pokazujući neku vrstu neprijateljstva prema korisnicima, sa svojim pokušajima da ih zaključa u svojim vlastitim, Apple, aplikacijama.

Počeo sam da mrzim Apple Mac OS X, mišljanja sam da je došlo vrijeme da se pojavi novi, jednostavniji i čišći operativni sustav,

priopćio je Tim O'Reilly.

Tim O'Reilly je objasnio poteškoće koje ima sa svojom arhiviranom poštom iz Mac-a, koju sada želi da prebaci na Gmail na koji se prebacio.

Ne možete izbrisati staru poštu, Pokušao sam uraditi backup i ukloniti iz Mac iz mail.app poštu koja se godinama akumulirala. Prva prepreka: knjižnica korisničkih datoteka sada je skrivena. Nakon što sam je uspio pronaći, kopirao sam datoteke na eksterni disk, a zatim pokušao da ih izbrišem. Pojavio se problem, ne mogu da ih izbrišem jer su datoteke navodno "u uporabi". Jedino rješenje je bilo da brišem stranicu po stranicu što uključuje na tisuće klikova. Lion OS je gori od Snow Leopard OS, koji je bio gori od Leopard OS, i sl. Problemi nisu rješavani sa dolaskom novih verzija, naprotiv, pojavljivali su se novi,

ističe Tim O'Reilly.

Mnogi su bili iznenađenim time što je izostala reakcija Mac zajednice kao i priličnom suzdržanošću Open Source Linux zajednice.