blackberry-rimDanas je više izvora objavilo da Amazon, Microsoft i Nokia razmatraju kupovinu sada već posrnulog, a nekada vrlo popularnog proizvođača BlackBerry smartphone-a, kompaniju Research In Motion (RIM).

Amazon je navodno letos angažovao investicionu banku koja je trebala da razmotri potencijalno spajanje sa kompanijom RIM. Amazon je, navodno, vodio povremene razgovore sa ovom Kanadskom kompanijom ali nikada nije dao formalnu ponudu. S druge strane, izvori navode da su se u priču uključili Microsoft i Nokia sa svojom zajedničkom ponudom, koja takođe nije formalno objavljena.

Kompanija RIM godinama se bori sa konkurentima Android-om i iOS kako bi se održala na Američkom smartphone tržištu. Nekada je ovaj proizvođač smartphone-a mogao da računa na više od 45 procenata Američkog smartphone tržišta, ali ove godine njegov udeo na ovom tržištu je bio svega 9,5 odsto. Prema svim predviđanjima ovaj trend će se nastaviti i u doglednoj budućnosti, posebno nakon što Nokia i Microsoft krenu agresivnije prema tržištu sa svojim Windows Phone smartphone uređajima.

Tržišna vrednost kompanije je pala za 77 odsto u poslednjih 12 meseci, na oko 6,8 milijardi dolara, nakon niza razočaravajućih kvartalnih izvještaja, kašnjenja sa novim modelima, slabe prodaje PlayBook Tablet-a i drugih pogrešnih koraka koje je kompanija napravila. Akcije kompanije su prošle nedelje ponovo oslabile nakon ponovne objave loših kvartalnih rezultata kao i najave odlaganja lansiranja novog BlackBerry 10 smartphone-a.

Potpuno je jasno da sve zainteresovane strane žele da poboljšaju svoje pozicije na tržištu mobilnih uređaja. Uspeh koji je Amazon napravio ove godine sa Kindle Fire naveo je mnoge analitičare da spekulišu o tome treba li kompanija da lansira i svoj smartphone sledeće godine. Microsoft plaća kompaniji Nokia milijarde dolara kako bi koristila njegov mobilni operativni sistem, tako da bi kompanija RIM sa svojih 75 miliona BlackBerry korisnika svakako bila pun pogodak u nastojanju Microsoft-a da uzme malo veći dio kolača na ovom tržištu na kom su za sada lideri Google Android i Apple iOS. Kupovinom kompanije RIM, Microsoft-u neće garantovati uspeh na tržištu ali je možda najbolja šansa da se ozbiljnije umeša u borbu sa konkurentima.

Na ove glasina o mogućem preuzimanju reagovala je i berza pa su tako akcije kompanije RIM skočile za 10 odsto na NASDAQ.