youtube_analyticsYouTube je nedavno predstavio veliku nadogradnju svog predhodog sustava za video analitiku, YouTube Insight. Novi sustav, YouTube Analytics, sada ima poboljšanu kontrolnu ploču koja je jednostavan za navigaciju i razumjevanje.

Osim estetike, YouTube Analytics također uključuje i veliki broj novih alata koji vam omogućuju da mnogo dublje razumijete tko gleda video, kakva je demografija gledatelja i koje teme gledatelji najviše gledaju.

Spomenut ćemo neke od najkorisnijih mogućnosti koje vam mogu pomoći u prilagođavanju poslovnih videa i ponuditi više angažiranja za vaš video kanal:

Detaljni podaci o gledateljima: Među novim značajkam sada je i sposobnost da se odvoje podaci gledatelja od podataka vezanih za angažiranje, s tim da možete da mnogo dublje da uđete u svaku od kategorija kako bi stekli bolji uvid svih “Like” i “Dislikes”, za sva videa na vašem kanalu.

Kako bi bio u mogućnosti da pruži statistiku gledatelja, demografiju i stopu napuštanja, novi program dolazi sa podacima o tome kako korisnici pristupaju sadržaju i koji kanali obezbjeđuju najviše angažiranih gledatelja. Alat također nudi i niz metrika za angažiranje koji mogu pomoći vlasnicima videa da bolje razumiju socijalnu stranu podataka svojih gledatelja, točnije, ono što gledatelji misle o svakom od videa na kanalu. To vam može pomoći da se odlučite koji video promicati, kakav novi video kreirati i kakav sadržaj izbjegavati.

Izvješća o zadržavanju publike: Za svaki video na vašem kanalu sada ste u mogućnosti točno vidjeti gdje gledatelji počinju da gube interes za vaša videa. Uz ove informacije, možete saznati više o stvarima koje drže pažnju vaše publike, kao i koja je to određena vrsta sadržaja koji im odgovara.

Kako koristiti podatake: Postavite sebi sljedeća pitanja kako bi na najbolji način mogli iskoristiti informacije koje se pronašli u novom YouTube Analytics programu, za donošenje odluka o svom sadašnjem i budućem izboru videa:

  • Pogledajte listu 10 najboljih videa prikazanih u YouTube Analytics (Top 10 Videos). Da li primijećujete bilo kakve trendove kroz ova videa? Da li oni pokrivaju slične teme ili traju približno isto vrijeme? Analiza ovakvih informacije treba da vam da dobru ideju o tome koji tip video bi trebao biti sljedeći.
  • Pogledajte na vaše najbolje izvore web prometa (Traffic Sources). Koje web stranice vam šalju najviše posjetitelja? Možete li koristiti neke druge alate unutar YouTube Analytics kako biste mogli više saznati o posjetiteljima koji dolaze iz svakog pojedinog izvora?
  • Pogledajte izvješće o zadržavanju publike (Audience Retention). Koliko dugo se u prosjeku gledatelji zadržavaju, gledajući video i nakon gledanja? Ako ne gledaju vaš sadržaj ili jako brzo izgube interes za njega, potrebno je istražiti što je to što traže kako bi im vaša buduća videa bila mnogo privlačnija.