playdomFacebook je proglasio Gardens of Time za najpopularniju igricu na svojoj društvenoj mreži u 2011 godini.

Kompanija Playdom, tvorac igrice Gardens of Time, koga je Disney kupio u julu za više od 500 miliona dolara, prema podacima društvene mreže pobedila je igricu CityVille kompanije Zynga, uprkos što je statistika pokazivala da ima manje aktivnih korisnika.

Facebook naglašava da je prioritet dat igricama koje su pružile najveće zadovoljstvo korisnicima. Facebook lista 10 najboljih igrica u 2011 godini izgleda ovako:

  1. Gardens of Time (Playdom)
  2. The Sims Social (EA)
  3. Cityville (Zynga)
  4. Doubledown Casino (Doubledown Interactive)
  5. Indiana Jones Adventure World (Zynga)
  6. Words With Friends (Zynga)
  7. Bingo Blitz (Buffalo Studios)
  8. Empires & Allies (Zynga)
  9. Slotomania-Slot Machines (Playtika)
  10. Diamond Dash (Wooga)

Sa ovom listom nisu se složili niti tržište niti analitičari koji razlog za ovakav redosled vide u Facebook-ovoj želji da promoviše svoj alat za preporuku.

Do ove liste se došlo tako što su uzimane u obzir igre na Facebook-u sa više od 100.000 aktivnih korisnika mesečno a prioritet je davan onim igrama sa najvišim ocenama za zadovoljstvo korisnika. Kao rezultat dobili smo listu igara koje su dobile najviše preporuka korisnika u 2011 godini,

navodi Facebook u svom obrazloženju rezultata ove liste.

Na osnovu Facebook statistike, podataka kompanije AppData i samog online tržišta lista 10 najpopularnijih Facebook igara izgleda ovako:  

  1. Cityville (Zynga)
  2. Castleville (Zynga)
  3. Farmville (Zynga)
  4. Texas Holdem (Zynga)
  5. The Sims Social (EA)
  6. Empires & Allies (Zynga)
  7. Words With Friends (Zynga)
  8. Diamond Dash (Wooga)
  9. Bubble Witch Saga (King.com)
  10. Indiana Jones Adventure World (Zynga)

Četri igrice koje su se najviše igrale na Facebook-u u 2011 godinu su Zynga igrica dok je Gardens of Time bila tek 14 igrica po igranju.

Igrica CityVille je imala 48,8 miliona mesečno aktivnih korisnika dok je Gardens of Time imao 8,5 miliona. Interesantno je i to da se igrica FarmVille sa 32,1 milion mesečno aktivnih korisnika nije ni pojavila na Facebook-ovoj listi 10 najpopularnijih igrica u 2011 godini.

Analitičari se slažu da je ovaj sistem merenja kojim se Facebook vodio, loš za sve igrice koje su starije od godinu dana.

Zbog uključivanja preporuke kao najjačeg faktora u određivanju Facebook liste, starije igrice su bile hendikepirane jer je obično obim preporuka na vrhuncu u prva tri ili četiri meseca od pokretanja igrice tako da ne čudi što su mnoge najpopularnije igre ove godine u stvari nove igrice,

navodi analitičar Nick Gibson.