total-transfer-chart-640x353

Prema novom istraživanju HTTP Archive, koji redovito skenira najpopularnije destinacije na Internetu, prosječna veličina jedne web stranice sada je 965 kilobajta (KB), što je za 30% više od prošlogodišnjeg prosjeka koji je izbosio 702KB.

Ovaj brzi rast prilično je normalan za Internet, prosječna web stranica bila je 14KB 1995 godine, 93KB 2003 godine i 300KB 2008 godine. Prema ovim posljednjim podacima HTTP Archive, ističu se neki zanimljivi trendovi. Pa tako, između 2010 i 2011 godine, prosječan veličina Flash sadržaja ostala je ista, 90KB, ali je JavaScript doživio veliki rast sa 113KB na 172KB. Veličina HTML-a, CSS-a i slika na web stranicama također su značajno porasli u odnosu na prošlu godinu.

Vrlo je zanimljivo da se Flash sadržaja nije smanjio, iako su svi očekivali da će to da se desi kako HTML5 bude sve više osvajao web. Isto tako, ove godine je 33% povećana veličina web stranica a razlog za to je uglavnom zbog značajnog povećanja složenosti web sajtova i funkcionalnosti, a ne zbog pomaka sa Flash na HTML5.

Treba očekivati da će rast ​​veličine web stranice usporiti u sljedećoj godini. 2011 godina je bila godina u kojoj su mnogi programeri prelazili sa Flash ili neke druge tehnologije na HTML5, tako da je malo vjerojatno da je većina stigla to dobro da optimizira. U 2012 godini, JavaScript biblioteke će biti rafinirane a čistiji načini korištenja CSS i HTML-a bit će popularizirani. Također, treba očekivati više mobilnih ponuda koje će kompresirati podatke, kao što su Amazon Silk i Opera Mobile.