hp

Nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti HP je konačno donio odluke o budućnosti svog webOS, operativni sustav će nastaviti da živi kao open source. HP je priopćio da će i dalje biti aktivan u razvoju i podršci mobilnoj platformi.

WebOS je jedina platforma koja je od samog početka dizajnirana da bude mobilna, Cloud poveziva i skalabilana. Dajući ovu inovaciju svima, HP oslobađa kreativnost open source zajednice da unaprijede novu generaciju aplikacija i uređaja,

priopila je Meg Whitman, izvršni direktor kompanije HP.

HP će također open source zajednici pridonijeti i ENYO, aplikacijski framework za webOS. Ovaj potez bi mogao imati vrlo interesantan efekat na tržište je neki smartphone proizvođači traže način da se oslobode ogromnog utjecaja koji ima Google Android. Mnogi proizvođači uređaja će vjerojatno sačekati kako bi vidjeli da li ovakav pristup može da živi na tržištu. Dobra vijest je da je kompanija HP na tržište do sada plasirala dovoljno webOS uređaja i da open source programeri imaju razlog da se ozbiljnno zainteresiraju za platformu.

HP je ranije navodio da za webOS platformu postoji veliki interes od strane proizvođača, izgleda da kompanija nije dobila niti jednu razumnu ponudu koju bi mogla prihvatiti, tako da je rezultat toga omogućavanje da webOS nastavi da živi uz pomoć open source zajednice. Ostaje da se vidi kako će programeri odgovoriti na ovaj zadnji pokušaju da se webOS održi u životu.