facebook-milioneriAko najveća društvena mreža na svetu Facebook konačno izađe na berzu u 2012 godini, stvoriće više od 1.000 novih milionera.

Više izvora je potvrdilo da je društvena mreža svoje zaposlene godinama plaćala u novcu ali i u akcijama. To je nešto što uobičajeno za startup-e, što im pomaže u održavanju neposrednih troškova ali i pruža zaposlenima dodatni podsticaj da ostanu u kompaniji i fokusiraju se na njen rast i prosperitet.

Facebook trenutno ima preko 3.000 zaposlenih i prema mnogim izvorima više od jedne trećine njih bi postali milioneri unovčavanjem svojih akcija. Suosnivač i izvršni direktor Facebook-a Mark Zuckerberg poseduje oko 20 odsto akcija kompanije, ali osim njega, izlaskom Facebook-a na berzu jako mnogo će da zarade i viskoko pozicionirani rukovodioci u kompaniji kao i investitori poput Accel Partners i Greylock Partners. Reuters navodi da je Facebook podelio čak 100.000 ograničenih akcija samo da bi privukao te rukovodioce u svoje redove.

Imajući u vidu da kompanija ima oko 2,5 milijardi akcija i da će njena vrednost na berzi biti procenjena na oko 100 milijardi dolara, onda se lako može izračunati da će cena po akciji biti oko 40 dolara. Vodeći se ovom računicom, spomenuti rukovodioci će biti nagrađeni sa 4 miliona dolara za svoj trud.

Reuters, pozivajući se na svoje izvore, navodi da su inženjeri ti koji će najviše da dobiju Facebook-ovim izlaskom na berzu. Facebook je 2009 godine ponudio inženjerima sa 15 godina iskustva opciju da kupe 65.000 akcija po ceni od 6 dolara a u oktobru 2010 godine kompanija je uradila deljenje 5-za-1 dionicu i tako povećala vlasništvo svakog inženjera na 325.000 akcija. Pod pretpostavkom da će svaka akcija koštati 40 dolara, inženjeri bi mogli zaraditi 13 miliona dolara.

Facebook još uvek nije obznanio svoje IPO namere i sve dok to ne učini potencijalnim milionerima ostaje da se nadaju da tržišna vrednost najpopularnije svetske društvene mreže neće pasti.