HTC_Unlock_Process

Kompanija HTC je danas objavila da je izdala alat za otključavanje bootloader-a u nekim od njenih Android smartphone uređaja. Na HTCDev se navodi da će HTC omogućiti da bootloader bude otključan na svakom telefonu koji se na tržištu pojavio posle septembra 2011 godine. Kompanija takođe navodi da radi na alatu koji će moći da otključa telefone koji su se pojavili pre septembra 2011 godina.

Zaključavanje bootloader-a sprečavalo je korisnike da ih rooting kako bi mogli na njuh da instaliraju operativni sistem koji žele. Nakon velikog pritiska korisnika izvršni direktor kompanije HTC, Peter Chou, u maju je izjavio da kompanija više neće zaključavati bootloaders. Sada ova današnja objava može da se tumači malo drugačije, poruka na HTCDev glasi: "mi ćemo dozvoliti da naš bootloader bude otključan za modele koji su se pojavili nakon septembra 2011 godine", što sugeriše da će telefoni i dalje biti zaključani ali da ih korisnici sada mogu da otključati uz blagoslov kompanije.

Naravno, velika je razlika između toga da nešto "dozvolite" od onoga da za to pružite "podršku". Kompanija HTC upozorava svoje klijente da otključavanje uređaje može da znači da oni više ne podliježu garanciji kao i da otključavanje uređaja može izazvati neželjene sporedne efekte, uključujući i pregrevanja uređaja.

Telefoni koji trenutno podržavaju ovaj alat za otključavanje su HTC Amaze, EVO View 4G, Design, Flyer, myTouch 4G Slide i Sensation. Takođe, treba reći da je nekoliko programera otkrilo da ovaj alat takođe radi i na modelima Rezound, Vivid, Rhyme, and Thunderbolt.