novi-ipadPrema glasinama koje su se pojavile, Apple bi mogao objaviti dva nova iPad modela za manje od mjesec dana. Novi uređaji bi trebali biti predstavljeni na iWorld (bivši Macworld Expo), koji je zakazan za 26 siječnj 2012 godine. Ono što je zanimljivo jeste tajming s obzirom da kompanija Apple ovom događaju nije prisustvovala od 2009 godine.

Prema glasina koje dolaze od partnera u lancu opskrbe kompanije Apple, dva nova modela će se pridružiti postojeće iPad 2 kako bi još bolje pokrili zahtjeve ovog brzorastućeg Tablet tržišta. Prema ovim izvorima, iPad 2 bi trebao da bude direktna konkurencija Amazon-ovom Kindle Fire što je malo teško za povjerovati, ali ništa nije nemoguće, s obzirom da bi u tom slučaju Apple morati smanjiti cijenu svog Tablet-a za značajan iznos. Cijena Amazon Kindle Fire je 199 dolara, dok je cijena iPad 2 od 499 dolara.

Amazon Kindle Fire je veliki hit, prema posljednjim informacijama koje je objavio Amazon, u posljednjih mjesec dana prodato je fantastičnih 4 milijuna uređaja. Inače, Kindle Fire je Tablet sa zaslonom veličine 7-inča kojeg pokreće Android OS.

Oba nova Apple iPad modela bi prema glasinama trebala imati zaslon veličine 9,7-inča ali sa rezolucijom od 2.048 x 1.536. Dual LED light bars treba da obezbjede dovoljno svjetline za nove ekrane. Kompanija Sharp bi trebala da bude glavni snabdjevač ali će i Samsung i LG Display također dostavljati neke dijelove.

Prema izvorima, Samsung-ovi quad-core A6 procesori će biti ugrađeni u ovu novu generaciju iPad-a. Samsung je također zadužen za opskrbu CMOS senzora slike za jedan od novih modela koji će imati kameru od 5 megapiksela. Kompanija Sony će biti zadužena za drugi model koji će imati kameru od 8 megapiksela. Simplo Technology i Dynapack Internation Technology su zaduženi za baterije čiji će kapacitet biti do 14.000 mAh, što je duplo više nego na sadašnjem iPad 2.