suradnjaJučer su se pojavile glasine koje su mnogi mediji prenijeli a upućuje na to da Nokia planira da proda svoje smartphone poslovanje kompaniji Microsoft.

Glasine se pozivaju na izvješće koje je Danske Bank, najveća Danska banka, izdala svojim klijentima u srijedu ujutro u kom se navodi da je Nokia spremna da proda svoju smartphone diviziju kompaniji Microsoft i to u prvoj polovici 2012 godine.

Danske Bank je čak promjenila svoju preporuku za Nokia dionice sa “Hold” na “Buy”, a dionice su porasla za nešto više od 3% nakon pojavljivanja ovih vijesti.

Glasine o Microsoft-ovom preuzimanju kompanije Nokia pojavile su se isti dan kada je za izvršnog direktora Nokia imenovan Stephen Elop koji je do tada radio na visokim pozicijama u kompaniji Microsoft. Ubrzo nakon toga Stephen Elop je objavio suradnju sa kompanijom Microsoft koja je podrazumjevala da Nokia za svoje smartphone uređaje koristi Windows Phone OS, dok bi se za slabije uređaje i dalje koristio Symbian.

Svakako da bi preuzimanje smartphone poslovanja kompanije Nokia bio odličan potez za Microsoft s obzirom da bi tada postao mnogo konkurentniji na tržištu na kom su sada dominantni Apple iOS i Google Android.

Nokia preživljava težak period, njene dionice su značajno pale u posljednjih godinu dana, tako da je kompanija izgubili oko 50 posto svoje vrijednosti od siječnja. Vrijednost kompanije Nokia je trenutno procijenjena na oko 19,1 milijardu dolara.

Glasnogovornik kompanije Nokia, Doug Dawson, zanijekao je ovo jučerašnje izvješćrekavši da kompanija odavno ne komentira ovakve glasine.