SonyKompanija Sony objavila je danas da će da proda svoj celokupan udeo u S-LCD Co., kompaniji za izradu LCD televizora koju su zajednički osnovali Sony i Samsung. Japanska kompanija objavila je da će nakom sedam godina saradnje izaći iz ovoga poduhvata prodajom svog udela, koji je nešto manje od 50%, Korejskoj kompaniji Samsung-u za 940 miliona dolara.

Dve kompanije su potpisale ugovor po kome će kompanija S-LCD u potpunosti biti u vlasništvu kompanije Samsung ali koja će i danje proizvoditi panele za Sony televizore.

Inače, kompanija S-LCD je osnovana u aprilu 2004 godine sa sjedištem u Južnoj Koreji.

Ovaj potez su neki analitičari i najavljivali kao mogučnost nakon što je Sony u novembru objavio da očekuje da će izgubiti više od milijardu dolara za ovu fiskalnu godinu.

Ova prodaja će nam omogućiti da u budućnosti kupujemo LCD panele kompanije Samsung Electronics na jedan stabilan način zasnovan na tržišnim cenama a bez odgovornosti ili troškova koji dolaze sa upravljanjam jednom ovakvom fabrikom,

navodi se u saopštenju kompanije Sony.

Japanska kompanija je saopštila da je fokusirana na "strategiju četiri ekrana", koja ima za cilj da potrošačima ponudi sadržaj i međusobno povezivanje putem smartphone uređaja, laptop-a, Tablet-a i televizora. U oktobru je kompanija objavila da je napravljen dogovor o preuzimanju 50% udela koji Ericsson ima u njihovoj zajedničkoj kompaniji Sony-Ericsson, i da će nakon toga biti proizvođeni samo smartphone uređaji. Time bi se prema rečima kompanije omogućilo znatno bolje integrisanje smartphone-a sa svim njenim ostalim proizvodima.