online-igreAko imate prijatelje koji se služe varanjem u online igrama, postoji velika vjerojatnoća da ćete i vi sami početi da varate, navodi se u najnovijem istraživanju.

Online gaming je industrija vrijedna više milijardi dolara koja opslužuje milijune igrača diljem svijeta. Međutim, veliki problem joj predstavlja varanje. Neki igrači daju sebi nepravednu prednost uz pomoć “cheat software”, koji im omogućuje da vide kroz zidove ili da automatski pucaju na sve što se kreće.

“Cheat software” je zabranjen, ali u sofisticiranim gospodarstvima koja su se razvili u tim svjetovima, varalice mogu ostvariti značajnu zaradu na Internetu sa njihovim korištenjem. Programeri multiplayer igre APB Reloaded, procjenjuju da je online zarada koju varalice mogu na ovaj način da ostvare i do 50.000 dolara mjesečno.

Zarada ne Internetu sa online igrama je nešto što može da se radi legalno ali problem nastaje kada neki igrači korištenjem zabranjenog softvera počnu da kvare iskustvo igranja online igrara legitimnim igračima. To na kraju rezultira da svi igrači počinju varati, što dovodi do nekontrolirane eskalacije ilegalnih aktivnosti i na kraju do potpunog kraha same igre.

Gaming zajednicama ulaže značajna sredstva u pronalaženju i zaustavljanje varalica. Na primjer, Steam Community koja ima oko 30 milijuna korisnika, jasno označava varalice tako da ih drugi korisnici mogu vidjeti a serveri da mogu da ih spriječe da igraju igre iz kojih su izbačeni.

Varalice ne mogu tako lako kreirati nove račune, jer su igre koje su kupili povezane sa njihovim starim računom a pristup je neprenosiv.

Interesantno je istraživanje koje je uradio Jeremy Blackburn sa University of South Florida, u njemu je posmatrana društvena mreža sa oko 12 milijuna igrača na Steam Community od kojih je oko 700.000 varalica. Istraživanje je došlo do veoma zanimljiv zaključaka. Prvo, varalice se drže zajedno. Istraživanje pokazuje da je vrlo vjerojatno da će varalica biti prijatelj sa drugim varalicama.

Također, pokazalo se da je varanje zarazno. Vjerojatnost da će fer igrač nakon nekog vremena postati i sam varalica direktno je povezana sa tim koliko ta osoba ima prijatelja koji su varalice. Dakle, ako ste prijatelji sa varalicama, vrlo je vjerojatno da ćete i sami postati varalica. Prema zaključku istraživanja, varanje se širilo kao gripa kroz ovu posmatranu zajednicu.

Konačno, budete li označeni kao varalica, značajno će utjecati na vaš društveni položaj. U istraživanju se navodi da nakon što je neka osoba označena kao varalica, ona ubrzano počinje da gubi prijatelje. Neki se čak sami distanciraju od prijatelja povećavajući svoje postavke privatnosti, Jeremy Blackburn ovo naziva “društvenim samoubojstvom”.

Ovo istraživanje daje jedinstven uvid u ponašanje varalica na društvenim mrežama, ali također ukazuje i na novi način na koji se gaming zajednica obračunava sa varalicama u nadi da će ovu pojavu uspjeti da iskorjeni. Njihova ideja je da se koristi struktura mreže za predviđanje vjerojatnosti da li će neki igrač postati prevarant u budućnosti. Drugim riječima, broj varalica koje za prijatelje ima neki igrač, određuje vjerojatnost da će i on sam u neko dogledno vrijeme postati zaražen virusom varanja.

Ova nova metoda otkrivanja potencijalnog prevaranta je neka vrsta “ranog” otkrivanja kriminala, nešto kao na filmu Minority Report, u kom su vidovnjaci upozoravali na kriminalni čin koji tek treba da se dogodi.