worldofwarcraft_online_igraOnline igre su veliki posao koji generiše milijune dolara. Online zarada koju je ostvarila Zynga, kompanija koja je tvorac najpopularnijih socijalnih igara danas, samo na Facebook igri FarmVile je oko 200 milijuna dolara u 2010 godini. Ono što treba naglasiti je da su Zynga online igre, Flash igrice koje su kompaniji donijele ogromnu zaradu i popularnost.

I dok mobilno igranje izuzetno brzo raste, većina casual igara i dalje je orjentirana na računala jer su mobilni uređaji još uvijek na neki način ograničeni propusnosti i brzinom obrade.

Modeli zarade sa casual igrama su različiti. Online igre su u većini slučajeva besplatne ali se zato igraju na stranicama koje koriste banner oglašavanje. Vlasnici web sajtova ostvaruju online zaradu dovođenjem wweb prometa na neke druge sajtove. Neke druge online igre koje su besplatne koriste model online zarade koji uključuju oglašavanje proizvoda i brandova u samoj igrici. Filmski web sajtovi jako često praktikuju ovaj model (advergames) kao dio svoje promotivne kampanje.

Drugi način zarade na Internetu sa casual igrama je kroz “freemium” poslovni model. U ovom scenariju, korisnici mogu igrati trial verzije besplatno, ali platiti za potpuno premium iskustvo. Ostale metode online zarade sa igrama uključuju pretplatu i microtransakcije.

Igranje online igara je postalo popularno 90-tih godina kada su računala postala snažnija a brzna Interneta znatno brža.

Predviđanja za 2011 godinu navode da će online gaming kompanije zaeaditi između 10 i 12 milijardi dolara na casual igricama. Otprilike između 3 i 5 milijardi dolara ovogodišnjeg prihoda će doći od online igrica namjenjenih za računala. Kompanija za istraživanje tržišta Pike & Fischer procjenjuje da će Amerikanci do 2015 godine trošiti 5 milijardi dolara godišnje na pretplatu za online igrice.

Povijesno gledano, zarada od oglašavanja se temeljila na prikazivanju bannera u istoj HTML stranici na kojoj se nalazila igrica, ali ne i u samoj igri. Tijekom vremena, ta praksa je evoluirala i sada uključuje i oglašavanje unutar igre. Programeri mogu koristiti API za programsko zaustavljanje igre (obično tijekom startovanja igre) za prikazivanje oglasa. Igrači mogu kliknuti na oglase koji se otvaraju u novom prozoru. Oglašivači proizvođačima igrica plaćaju na osnovu broja prikazivanja oglasa (impresija) ili količine prometa koji generiraju (broja klikova).  

Sponzoriranje
Osim banner oglasa ili oglašavanja u igrama, možete zaraditi novac i od sponzorstva. Kompanije koje sponzoriraju igru brandiraju vašu igru ​​sa svojim oglašavanjem, logom i marketinškim porukama. Na sponzorima igre je najveći rizik jer praktično da nemaju garancije da će se njihovo ulaganje isplatiti a kamo li da će ostvariti online zaradu. S druge strane, ako online igra stekne popularnost, sponzori igre onda itekako profitiraju.

Licenciranje
Za razliku od sponzora, koji ugrađuju svoje oglase i distribuiraju igre na Internetu, licenciranjem igre kompanije imati neku manju prisutnost u igri ali zato zahtijevaju da igra bude dostupna samo na njihovim web stranicama. Najbitnija razlika između licenciranja i sponzorstva je ta da onaj koji je platio licencu za igru želi da ona onda ​​postane i dio njegove imovine a ne da je svatko koristi.

Postoji nekoliko modela na koji možete zaraditi novac prodajom online igara direktno gaming zajednici.

  • Direktna prodaja je model kada prodajete igru potpuno, ​​za dogovorenu cijenu. Iako je ovo bio tradicionaln modela monetarizacije igara već desetljećima, ipak je on postao manje popularan u posljednjih deset godina čemu uzrok može biti promjena navike igrača, koji ne žele da mnogo da plaćaju svoje uživanje u igri već se okreću obilju besplatnih ili jeftinijih alternativa koje su dostupne online.
  • Freemium model je dobar kada želite da zainteresirate igraće za novu igru, tada im nudite trial ili nepotpunu verziju igre besplatno, a zatim omogućiti zainteresiranim korisnicima da plaćanjem određene naknade dobiju nadogradnju i tako uživaju u potpunom iskustvu koje igra nudi.
  • Mikrotransakcije su također jedan od načina monetarizacije. Neke igre su besplatne za igranje ali tijekom igre, često između razina, korisnici se potiču da konvertuju stvarni novac u vitrualnu valutu u igri kako bi mogli da kupuju određene stvari poput neke zaštite, odjeće i slično. Ovaj način online zarade postaje sve popularniji i pokazuje se kao vrlo unosan. Filozofija je da igra bude zabavna za sve korisnike. Budući da igra nudi potpun doživljaj besplatno, on može da privuće veliki broj igrača od kojih će jedan broj njih sigurno da iskoriste mogućnost da pretvaranjem stvarnog novca u virtualni kupe neka poboljšanja u igri.
  • Pretplata je model u kom korisnicima besplatno ponudite trial verziju igre, što im omogućuje da isprobaju igru ​​i vide da li je to ono što žele. Nakon što trial verzija igre istekne, igrači mogu nastaviti da je igraju ako plate određenu naknadu, obično na mjesečnom nivou. U ovom modelu, igre obično pružaju duboko, prožimajuće, ali nepotpuno iskustvo. Potpuno iskustvo se naravno dobija pretplatom. Ovo je model koji je sve popularniji način online zarade sa igricama a tome u prilog ide i činjenica da je broj pretplatnika online igara u 2010 godini bio 19,4 milijuna, a predviđa govore da će ih do 2014 godine biti oko 45 milijuna.

usporedba modela