anonymousTokom protekle sedmice, poznata hakerska grupa Anonymous pokrenula je brojne DDoS napade koji su oborili sajtove koji pripadaju Američkom Ministarstvu Pravde, Universal Music, Record Industry Association of America i Motion Picture Association of America u znak protesta zbog SOPA, Pipa i obaranja sajta MegaUpload. Prema novom videu koji je danas objavljen na YouTube, “haktivisti” grupe Anonymous sada ima za cilj obaranje najpopularnije društvene mreže, Facebook.

Obaranje Facebook-a bi se trebalo desiti 28. januara u 12 časova i ono spada u ono što Anonymous naziva “Operation Global Blackout Part 2”.

U videu se gledaoci ohrabruju da postanu deo prvog zvaničnog sajber rata i da pomognu u obaranju Facebook-a.

Mnogima nije jasno zašto je sada Facebook meta kada je njihovo protivljenje novom zakonu SOPA bilo javno. Možda Anonymous želi da pokaže šta bi moglo da se desi sajtovima kao što je Facebook ako Zakon o zaustavljanju online piraterije (SOPA) bude usvojen. Kago god da bilo Anonymous regrutuje korisnike da preuzimaju program koji se zove Low Orbit Ion Cannon, koji je open source i koji korisnicima pomaže da se veoma lako pridruže DDoS napadima.

U videu se objašnjava kako da se koristi ovaj program za napad na Facebook ali se i ističe da ako to bude radilo nasumično to neće proći kod Facebook-a jer on ima više od 60.000 servera širom sveta.

Naš prvi cilj je Facebook. Iako je tačno da Facebook ima najmanje 60.000 servera ipak ga je moguće oboriti,

navodi Anonymous.

Obaranje Facebook-a će biti izuzetno teško jer treba znati da on ima kulturu hakerisanja, njegovi inženjeri su u neku ruku hakeri koji se odlično snalaze sa kodom, stoga je za pretpostaviti da Facebook već zna šta treba da uradi u slučaju DDOS napada.

Facebook je svoju infrastrukturu izgradio skoro do savršenstva. Prošle godine su zaposlili jedan broj bezbednosnih stručnjake koji treba da se bave baš ovakvim stvarima.

Mnogi smatraju da je Facebook previše jak za Anonymous i da se neće desiti ništa dok drugi smatraju da bi poziv korisnicima “sudbina Interneta je u vašim rukama” mogao da privuće veoma veliki broj ljudi koji bi se pridružio napadu i da bi tada moglo svasta da se desi.