Don't Be Evil

Nakon brojnih pritužbi da Google-ov novi socijalni alat za pretraživanje prikazuje rezultate koji nisu baš najrelevantniji, nekoliko društvenih mreža se udružilo i zajednički ponudilo alternativu.

Inženjeri Facebook-a, Twitter-a i MySpace-a napravili su koncept koji omogućuje da ljudi koriste Google za dobivanje rezultata pretraživanja s tih stranica, kao i sa LinkedIn, Flickr, Quora, Tumblr, Foursquare, CrunchBase, FriendFeed, Stack Overflow, Github i Google +. Sa ovom alternativom korisnici mogu da vide najrelevantnije rezultate sa društvenih medija za određene upite pretraživanja, a ne samo sa Google + kako je do sada prikazivao novi Google-ov Search Plus Your World.

Nazvan “Don't Be Evil”, alat je browser bookmarklet ili mala skripta koja radi u Chrome, Firefox ili Safari pregledniku, ali ne i u Internet Explorer-u. Kada vršite pretraživanje, skripta automatski provjerava Google za socijalne profile povezane s upitom pretraživanja i mjenja Google + profile koje Google sada prikazuje (sa desne strane na stranicama rezultata pretraživanja) sa onima koji su najviše rangirani u njenim rezultatima pretraživanja.

Ovaj open-source softver može se preuzeti od Focusontheuser.org na kom se mogu vidjeti i primjeri rezultata pretraživanja koji se dobivaju uz pomoć ovog alata, a tu su i video i FAQ koji nude još više detalja.

Prema nekim navodima, prvi čovjek ovog “Don't Be Evil” projekta je Blake Ross, direktor proizvoda u kompaniji Facebook.

Iako je Twitter prvi reagovao odmah nakon što je Google predstavo svoje tri nove značajke nazvane Search Plus Your World ovaj put niti on niti bilo tko drugi od sudionika nije za sada želio da daje zvanične komentare vezane za ovaj novi alat za socijalno pretraživanje.