dartjssynonym-4f27128-intro-thumb-640xauto-29835Promocijom sopstvene alternative za JavaScript jezik, Google radi na tome da premosti JavaScript u Google Dart. Jučer je Google objavio dokumentaciju koja pokazuje poređenje tradicionalne JavaSkript sintakse sa njegovim novim programskim jezikom Dart.

Na stranici koju su nazvali Dart Synonym app, prikazuju se primjeri JavaScript sintakse sa ekvivalentom u Dart kodu.

Google je predstavio Dart prošle godine kao jezik za “strukturirano Web programiranje”.

Google je razvio Dart sa nadom da će on na kraju zameniti JavaScript. Google Dart je dizajniran da radi bolje sa statičkim alatima za analizu i da bude pogodnije za optimizaciju od JavaScript-a. Mnogi kritičari tvrde da je Dart potpuno nepotreban jer JavaScript jezik brzo evoluira kroz otvoren i nezavisan proces.

Dart Synonym reference se fokusiraju isključivo na osnovnim sintaksama, tako da one ne ističu jedinstvene tehničke karakteristike programskog jezika, tako da te razlike koje on ilustruje zaista imaju tendenciju da budu trivijalne.

U ovim navedenim primjerima je prikazano preveđenje promenljivih, nizova, funkcija, klasa, DOM manipulacija, kao i drugih elementa u odgovarajuću Dart verziju svakog idioma.

Nadamo se da će ovo što smo vam sada ponudili sa Dart Synonym app biti dobar uvod u naš programski jezik Dart i da će te sada steći bolji osećaj kuda ovaj naš projekat vodi. Čitav naš razvojni tim jedva čeka da čuje vaše povratne informacije. Nemojte oklevati da se pridružite razgovoru ili pokrenete neko novo pitanje vezano za Dart ili Dart Synonym app,

izjavio je Aaron Wheeler iz kompanije Google.