cyber-oruzjePrema pisanju Japanskog tiska, Yomiuri Shimbun, Vlada ove zemlje ozbiljno radi na razvoju virusa koji bi trebao da pronalazi izvore cyber napada i neutralizira programe koji stoje iza njega.

Naime, prema dobro informisanim izvorima tisaka Yomiuri Shimbun, razvoj ovakvog oružje zahtjevala je Japanska Vlada a realizaciju je povjerila kompaniji Fujitsu Ltd. Trogodišnji rad na razvoju ovog tkz cyber oružja koje je ustvari virus sa pratećom opremom za praćenje i analizu napada, koštalo je više od 2 milijuna dolara.

Japan nije jedina zemlja koja radi na jednom ovakvom oružju. Sjedinjene Američke Države i Kina izvjestile su da su svoja cyber oružja, koja rade na sličnom principu, već stavili u praktičnu primjenu.

Na razvoj jednog ovakvog oružja Vlada Japana je može se reći bila prinuđena. U listopadu, Japanski parlament se našao pod cyber napadom a nakon toga, u studenom, računalni sustav koji koristi oko 200 Japanskih lokalnih samouprava bio je žrtva cyber napada. Osim toga, velika prašina se podigla ljetos kada je u Japanskim veleposlanstvima i konzulatima u devet zemalja otkriveno da su računari zaraženi virusom.

Ovo cyber oružje prema pisanju tiska Yomiuri Shimbun trenutno se nalazi u fazi testiranja u "zatvorenom okruženju".