blogwPoslednjih nekoliko godina blogovanje je steklo ogromnu popularnost, mnogi ga smatraju jedanim od najbržih načina putem kojeg svako može da iznese svoje ideje, mišljena, kritike i sposobnosti ostatku sveta. To je takođe jedan od najlakših načina putem kojeg možete da proširite svoj uticaj, domet i ciljnu publiku.

Postoji veliki broj blog platformi koje vam nude mogućnost pokretanja bloga, one se razlikuju po tome što su neke besplatne a neke ne, razlika je i u nekim funkcionalnostima koje one nude, načinu hostovanja i ostalom.

WordPress je izuzetno popularan zato što je sjajna platforma. Isti slučaj je i sa Tumblr. Međutim, ove dve platforme su veoma različite. WordPress blog može biti hostovan na WordPress-u ili na vašem sopstvenom serveru, nudeći ogromnu količinu kontrole. Tumblr može biti hostovan samo na Tumblr-u i on spada u nešto između bloganja i Twitter-a. Ako bi birali izbeđu ove dve platforme, za WordPress bi se trebali odlučiti ako želite da pišete duže članke a za Tumblr ako želite blog na koji bi većinom postovali stvari koje pronađete online.

Međutim, izbor nije tako jednostavan, postoji veliki broj blog platformi koji nude slične a ipak različite stvari. Trenutno najpopularnije blog platforme su:

WordPress

wordpressWordPress je besplatan i prilično poznat kao najpopularniji blog softver. Kao WordPress korisnik, imate mogućnost postavljanja WordPress blog na sopstveni server, besplatno, ili da napravite blog koji će biti hostovan na WordPress.com. Zahvaljujući ogromnoj zajednici sledbenika i programera, WordPress nudi veliki broj tema, plug-in, i gadgeta. Ako planirate da na svom blogu pišete duže članke sa mogućnošću jednostavnog editovanja, WordPress je onda verovatno najbolja opcija. WordPress je skalabilno rešenje koje vam omogućava da uradite sve, od održavanja jednog bloga sa jednim korisnikom do održavanja celog stabila blogova sa velikim brojem korisnika, koje nadgleda primarni administrator.

Blogger

gogle_bloggerBlogger je popularni besplatni blog servis u vlasništvu Google-a. Blogger poznat po svojoj jednostavnosti upotrebe i skoro instantnom podešavanju.

Za manje od 15 minuta požete proći jednostavan proces podešavanja i odjaviti svoj prvi post. Blogger podržava drag-and-drop editovanje tamplatea, dinamična ažuriranje i geo-tagging. 

Tumblr

tumblrTumblr je besplatan socijalna blog platforma koja je dizajnirana za stvari koje nadilaze samo blogovanje. Radi se o jednoj vrlo interesantnoj fuziji blogovanja i Twiiter feeda. Poznat kao kratka forma ili mikro blogovanje, stil bloganje na Tumblr blogu je fokusiran na kratke i česte postove koji su obično duži od Twitter-ovih 140 karaktera ali ili im je forma drugačija od regularnog blog posta. Generalno, Tumblr nije dizajniran za one koji žele blog na kome bi postovali dugačke članke u nekoj specifičnoj temi.

Stil, lakoća podešavanja zajedno sa neformalnošću koju Tumblr ima je dobitna kombinacija za one osobe koji ne žele da se obavežu na nekom blogu, niti da budu uključeni u neke dugotrajne projekte. Ako želite da jednostavno delite sadržaj i imate društvenu mrežu ugrađenu u svoj blog, tako da možete vrlo lako da komunicirate sa drugim korisnicima, onda je Tumblr put kojim trebate ići.

SquareSpace

squarespace2SquareSpace je komercijalna blog platforma koja nudi pakete u rasponu od 8 do 50 dolara mesečno. Squarespace nudi jednostavno prilagodljive teme, kao i opciju za ljude dobro upućene u CSS kako bi mogli da kreiraju sopstvene. Squarespace je svestraniji od prosečne blog platforme s obzirom da je u stanju da kreira i web sajtove. Ceo interfejs je zasnovan na Web-u, i to je prilično lako da se nauči. U osnovi, Squarespace je dizajniran za pravljenje zaista lepih web sajtova i blogova, veoma brzo i lako, bez potrebe da krajnji korisnik morati da razume stvari kao što su: gde da hostuje softver, kako da ga instalira i kako da ga najbolje podesi.

Svoj sistem su izgradili oko modularnog dizajna tako da je pravljenje potpuno novog bloga jednostavno kao sastavljanje kockica. Naravno, ovakve pogodnosti se plaćaju. Ako želite da hostujete samo jedan sajt i želite da on bude složeniji od onoga koji bi vi sami sa svojim znanjem mogli napraviti, onda je Squarespace prava platforma za vas.

Posterous Space

posterous spaceAko je Tumblr malo prejednostavan za vas, ali još uvek tražite jednostavnost onda je Posterous Space odličan izbor. On vam omogućava da postujete šta želite i interpretira sadržaj koji obezbedite. Ono što će vam možda biti zanimljivo jeste da možete pisati svoje članke unutar Posterous sajta, ali svoj sadržaj, koji može sadržavati i fotografije i video, možete jednostavno poslati e-mailom na svoj blog. Ovo je odlična opcija ako želite jednostavnost, nemate potrebe za nekim dodatnim opcijama, i ako želite svestranost i za kratke i za duge postove.

Nadam se da će pregled ovih nekoliko najpopularnijih blog platformi pomoći da donesete odluku koja je najbolja za vas i da će te se što pre priključite blog zajednici. Srećno blogovanje!