iphoneMnogi su bili zabrinuti za sudbinu kompanije Apple poslije smrti legendarnog suosnivača i izvršnog direktora Steve Jobs-a, mnogo se raspravljalo da li će kompanija biti u stanju da bez njega nastavi put uspjeha. Mada je još uvijek rano za konačni sud o tome, investitori ipak mogu da odahnu nakon što je Apple objavio rekordne rezultate za prvo tromjesečje.

Kompanija Apple je ostvarila 13,06 milijarde dolara dobiti u fiskalnom tromjesečju koje je završilo 31. prosinca i u kom su prihodi premašili zapanjujućih 46 milijarde dolara.

Apple je prodao rekordnih 37 milijuna iPhone-a i 15,4 milijuna iPad-a. Dobit kompanije je više nego udvostručena, 13,06 milijardi dolara, u odnosu na 6 milijarde dolara u istom razdoblju u 2010 godini, sa porastom prodaje od čak 73% u odnosu na prošlogodišnje brojke, sa 26,74 milijarde dolara na fantastičnih 46,33 milijarde dolara.

Nema sumnje da su za Apple-ov uspjeh najviše zaslužni iPhone i iPad a također treba reći i da je prodaja računala bila dobra. Apple je prodao 5,2 milijuna Mac računara u ovom prvom tromjesečju, što je porast od 26% u odnosu na isti period prošle godine kada su prodali 4,1 milijuna računala.

Kompanija Apple već gleda prema drugom tromjesečju za koji su projicirali prihode od 32,5 milijarde dolara. Apple je također objavio da je ostvario ukupne prodaju od 127,8 milijarde dolara za kalendarsku 2011 godinu. Nakon što je Apple objavio ove prihode uslijedila je reakcija, njihove dionice su skočile za 8%, na 453,16 dolara.

U kakvoj je ekspanziji Apple pokazuju i najnoviji podaci vezani za kupovinu poluvodičnih komponenti koje je objavila kompanija Gartner, prema tim podacima Apple je sada vodeći na listi kao najveći svjetski kupac poluvodičkih komponenti. Prošle godine Apple je bio na trećem mjestu iza kompanija Hewlett Packard i Samsung. Ovi novi podaci pokazuju porast u kupovini od 34,6% tijekom prošle godine.

gartner