kodak_z5010_1Eastman Kodak, kompanija koja je izumela foto-aparat nalazi se pred bankrotstvom.

Kompanija Kodak danas je objavila da je podnela zahtev za zaštitu od bankrotstva.Ovaj potez kompaniji daje još malo dodatnog vremena da se reorganizuje bez suočavanja sa svojim kreditorima. Što se tiče kupaca, ovo znači nastavak normalnog poslovanja kao i do sada.

Najavljujući ovaj potez, da zatraži zaštitu od bankrotstva, Antonio M. Perez, izvršni direktor Kodak-a izjavio je da je Bord Direktora i celo rukovodstvo jednoglasno zaključilo da je ovo neophodan korak i ispravna stvar koju je trebalo uraditi radi budućnosti kompanije Kodak.

Kompanija je dala saopštenje u kom navodi da je već sa Citigroup dogovorila kredit od 950 miliona dolara.

Sada moramo završiti transformaciju kompanije daljim smanjenjem naših strukturnih troškova i efikasnije monetarizovati naša online vlasništva koja do sada nisu bila u fokusu našeg poslovanja,

naglašava Antonio M. Perez.

Kompanija Kodak, koja postoji već 133 godine, u poslednjih godina vodila je grčevitu borbu sa konkurencijom na tržištu koja se mnogo brže prilagođavala digitalnoj eri.

U poslednje vreme, kompanija Kodak se udaljila od foto-aparata i dodatne opreme, počela je da izrađuje štampače u pokušaju da zaustavi strmoglavi pad profita. Kompanija polaže velike nade u svoje štampače, softver i poslovne pakete navodeći da od njih u 2013 godini očekuje 25% ukupnih prihoda.

Iako je Kodak jedan od originalnih pronalazača digitalne fotografije, ipak, kompanija nije uspela da održi korak sa razvojem tržišta kao i sa konkurencijom koja dolazi sa Dalekog Istoka i koja je iz godine u godinu sve više osvajala ovo tržište.

Kodak trenutno zapošljava 19.000 radnika čiji poslovi bi mogli doći u pitanje u toku ovog stečajnog postupka. Na svom vrhuncu, tokom 80-tih godina, kompanija je zapošljavala 145.000 ljudi na lokacijama širom sveta. Od 2003 godine pa do danas, kompanija Kodak je zatvorila 12 fabrika.