ibooks2

Kompanija Apple danas je prezentirala “iBooks 2”, softver za udžbenike koji omogućuje kreatorima udžbenika i predavačima da prave bogate, interaktivne nastave medije za iPad. Kao što smo prije nekoliko dana i pisali da bi Apple mogao danas da predstavi javnosti set alata za jednostavno kreiranje multimedijalnih sadržaja za iPad, nešto što su neki izvori nazivali “GarageBand for e-books”, to se i dogodilo.

Potaknut tvrdnjama da se 1,5 milijuna iPad-a trenutno koristi u obrazovanju, Phil Schiller iz Apple-a smatra da iBooks 2 donosi revoluciju u industriju udžbenika i samog obrazovanja.

Sa iBooks 2, studenti će biti u mogućnosti da komuniciraju sa udžbenicima na jedan potpuno novi način. Knjige kreirane za iBooks 2 mogu imati sve vrste medija u prilogu, zajedno sa multi-touch sposobnostima. Korisnici će imati mogućnost prikaz u portrait ili landscape modu, pa čak i istaknuti tekst za neke bilješke ili pak da naprave virtualne flash kartice. Tu su naravno i razne mogućnosti istraživanja ugrađenih grafika i 3D animacije, filmova, i još mnogo toga.

Sadržaj koji se uvijek ažurira kako bi bio aktuelan potencijalno bi mogla učiniti tradicionalne pisane udžbenike zastarjelim i prije nego što siđu sa tiskarskog stroja.

iBooks 2 je u stvari aplikacija za iPad, a knjige za nju mogu se već pronaći unutar iBookstore pod novom “textbook” kategorijom sa besplatnim uzorcima za one koji žele da isprobaju knjige.

Apple je također predstavio besplatnu Mac OS X aplikaciju pod nazivom iBooks Author koja treba da pomogne programerima u izradi udžbenika za iBooks 2. Aplikacija uključuje tamplate za pomoću pri kreiranju knjiga, kao i sposobnost da povučete i ispustite slike, videa, pa čak i Word datoteke na stranicu.

Kreatori također mogu dodatno prilagoditi svoje knjige sa HTML5 ili JavaScript-om, a aplikacija omogućuje i live preview tako da autori mogu vidjeti konačni izgled knjige prije objavljivanja. Cijena knjiga je ograničena i može maksimalno koštati 14,99 dolara.

Apple je također predstavio i novu iTunes U aplikaciju za iPad. Aplikacija će omogućiti studentima da preuzimaju kompletne tečajeve sa Apple iTunes U odjeljka na iTunes i pogledaju ih na jedan vrlo jednostavan način. Aplikacija omogućuje studentima jednostavnu navigaciju kroz pregled i konture tečaja a profesorima da mogu da prilagode svoje tečajeve dodavanjem časovnika i ostalih mogućnosti potrebnih za predavanje i ispitivanje studenata.

Sve tri aplikacije, iBooks 2, iBooks Author i iTunes U, su besplatne za preuzimanje sa App Store.