Nadovezujući se na prethodni SOPA članak koji opisuje online borbu i bojkot većine Interneta protiv legislacije anti-piraterijskog akta u Americi zvanog SOPA (Stop Online Piracy Act) svaki čas stižu nove vijesti i potpora zaustavljanju i prolazu ovog zakona pred američkim Kongresom.

Juče je i Bijela Kuća zvanično izrazila zabrinutost da bi ovaj akt u ovom formatu mogao da znatno naruši integritet Interneta, inovacija i svakog oblika slodoboumlja, te da se dalje razmotre opcije koje bi omogućile zaustavljanje “uvoz” piraterije van teritorija SAD-a. Akt koji je lobiran  i predovđen holivudskom i muzičkom industrijom kao i printanim izdavačima poput News Corporation, koji su uistinu i najviše pogođeni piraterijom, vjerovatno neće uspjeti da prođe Kongres u ovom obliku, ali je svakako jedno sigurno a to je da će uz određenu modifikaciju ovaj zakon kad tad doći na snagu.

Za sada je i 6 senatora izjavilo svoje negodovanje koje se najviše odnosi na povredu integriteta Interneta, internet privatnosti i sigurnosti, kao i skupe i tegobne parnice uz dodatno razvodnjavanje američkog Prvog Amandmana što bi uveliko moglo da naruši osnovna ljudska parava i slobodoumlje.

Pored toga oponenti ovog zakona najviše izdvajaju sljedeće argumente protiv SOPA:

  • povreda demokraskog načela i ljudskog prava na slobodu govora
  • negativan uticaj na korisnički-generisane internet zajednice (Flickr, Vimeo, YouTube bi mogli da se zatvore ukoliko ovaj zakon prođe, jer bi interes manjine mogao da ugrozi kompletne internet zajedince)
  • sajtovi koji kompajliraju sadržaj i kreiraju sopstveni, content-curators i slični bi mogli biti proglašeni piratima i ugašeni samo ako jedna jedina primjedba, osnovana ili ne, bude upućena od strane vlasnika sadržaja
  • globalna pretnja web biznisu i načinu korištenja interneta, gdje bi po Google finansiranoj studiji gotovo svi investitori odustali od investicija u online poslovanja ukoliko bi taj zakon prošao Kongres.
  • velka pretnja korisnicima koji uploaduju sadržaj, gdje bi korisnik mogao da dobije zatvorsku kaznu ukoliko njegov sadržaj koji je digao na internet sadrži elemente koji su u nečijem intelektualnom vlasništvu. Banalan primjer bi bio slikaš se sa ispruženim jezikom ispred Starbucks-a daje Starbucksu mogućnost da te tuži jer si koristio njihov logotip a nisi ovlašten, te blatiš njihov ugled.
  • pretnja kompletnim internet mrežama, gdje regulativa nalaže zatvaranje kompletne mreže u slučaju otkrivanja piraterizovanog materijala na jednoj od stranica sajta koji pripada toj mreži
  • velika pretnja open source zajednici i software-ima koji bi mogli lako biti ugroženi u slučaju da SOPA prođe.

Pored svega toga neefikasnost zakona gdje bi sajt koji sadrži piratski sadržaj mogao da za par sati ponovo osvane na drugoj IP adresi, pod drugim imenom. Neefikasnost bi prvenstveno bila dokazana sporim sudskim procedurama koji bi na konvencionalnom principu mogli trajati mjesecima a možda i godinama.

Sve u svemu, nastavlja se bojkot i sve više sajtova i većih online kompanija se pridružuje Reddit kampanji i Danu Pomračenja, tako će se i popularni portal BoingBoing.com zamračiti 18. januara i dati podršku anti-SOPA pokretu. Vrlo je moguće da će se STOP SOPA pokret prenijeti i van okvira Intenreta, a ostaje da vidimo koliko će pritisak javnosti stvarno moći da zaustavi medijski'korporacijski klan.