censoredtumblrVeliki broj sajtova planira da podrži “blackout” koji je zakazan za sutra, sreda 18. januar, kao čin online protesta protiv novog zakona o Zaustavljanju piraterije na Internetu (SOPA) kao i Zašititi intelektualne svojine na Internetu (Protect IP Act, PIPA).

U poslednjih nekoliko dana legislacija anti-piraterijskog akta u Americi (SOPA) je pod sve većim pritiskom javnosti. Čak je i Bijela Kuća zvanično izrazila zabrinutost oko Zakona u ovom formatu. Neki od najvećih svetskih sajtova među kojima su i Wikipedia i Reddit, potamniće će u sredu u znak protesta zbog ovog lošeg Zakona za borbu protiv piraterije.

Veliki broj web sajtova koje su zainteresovane za podršku ovom protestu, dvoume se zbog zabrinutosti za svoj plasman na stranicama sa rezultatima pretraživanja nakon blackout-a.

Na Google+ Pierre Far iz kompanije Google dao je nekoliko važnih saveta po ovom pitanju.

Ove preporuke se odnose za svaku vrstu namernog privremenog zastoja, bilo da je u pitanju neki protest ili održavanje. Suštinski korak je da se koristi 503 HTTP statusni kod, koji ukazuje “nedostupnost servisa” za sve URL-ove koji učestvuju. To Google-u govori da ovo privremeno stanje stranica nije njihov “pravi” sadržaj, tako da ga pretraživač neće indeksirati.

Pierre Far navodi da će Googlebot crawling rate pasti kada vidi naznaku u 503 zaglavlju ali da je to normalno i to će vrlo brzo vratiti u normalu nakon zamračenja sajta. On navodi i da webmasteri koji će zamračiti samo neke delove sajta ne bi trebalo da menjaju statusni kod ili da eksplicitno zabranjuju crawling u robots.txt fajlu, koji Googlebot-u daje instrukcije koje su specifične za sajt. Google Webmaster Tools će izvestiti o grešci, ali to je normalno.

Savete i uputstva za zamračenje web sajta koje je dao Pierre Far-a možete pročitati na Google +.